Gizli bilgi ve belge davasında tahliye yok

İzmir 12'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde beş gündür süren 49'u muvazzaf asker 72'si tutuklu 357 sanığın yargılandığı 'Gizli bilgi ve belge bulundurma' davasında, savcı mütalalarında tüm sanıklar hakkında, önceden istenen cezaların yanında yeni suç unsurları tespit edildiğini belirtip, yeni cezalar istedi.

Gizli bilgi ve belge davasında tahliye yok
02 Ağustos 2013 Cuma 18:55 tarihinde eklendi.
Mahkeme başkanı Atilla Rahman'ın karşı oyuyla, tüm sanıklar yönünden yargılamada ceza artırımı istemi kabul edilirken, sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verilip, duruşma 23 Eylül'e ertelendi.
 
TMK 10'ncu maddesi ile görevli Savcı Zafer Kılınç'ın hazırladığı iddianamede, 49'u muvazzaf asker 72'si tutuklu, 357 sanık hakkında dava açılmıştı. Tüm sanıklar hakkında 1 ile 3 yıl hapisten, ağırlaştırılmış müebbete varan değişik cezalar istenmişti.

Pazartesi günü başlayan ve 5 gün süren askeri bilgi ve belge temin etme davasının üçüncü duruşması tamamlandı. Tutuklu ve tutuksuz sanıklar hazır bulundu. Duruşmayı CHP Muğla Milletvekili Nurettin Demir ile Manisa Milletvekili Özgür Özer de izledi. Duruşmalarda, savunmalara devam edildi. Tutuklu sanıklar, tahliye ve beraatlerini talep etti. Tutuksuz sanıklar da beraatlerini istedi.

Tutuklu sanıklardan Yüzbaşı Askeri Savcı Mustafa Ufuk Kök, idari bir göreve alınmayı beklerken 12 Temmuz'da, Cumburbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'ın imzalarıyla, Gölcük Donanma Komutanlığı'ndan Güney Deniz Saha Komutanlığı'na askeri savcı olarak atandığını söyledi. Kök, mecburi görevini tamamlayıp TSK'dan istifa etmek için beraatini istedi.

Duruşma serisinin son gününde savunma ve taleplerin tamamlanmasının ardından mahkeme heyeti, ara karar için duruşmaya 15 dakika ara verdi.
 
Mahkeme Başkanı Hakim Atilla Rahman, daha önceki celsede TMK 10. maddesi ile görevli Cumhuriyet Savcıları Mehmet Sedat Erbaş ve Hüseyin Alabay'ın tüm sanıklar için önceki iddianameye ek olarak ceza arttımını öngören TCK 329. ve 336 maddelerle ilgili ek savunma alınması yönündeki talebe muhalefet şerhi koyduğunu, mahkemenin oy çokluğu ile talebi kabul ettiğini açıkladı.

Rahman, tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamı konusunda, kuvvetli suç şüphesi, birden çok atılı suç ihtimali de bulunduğu, tüm tutuklu sanıklar aleyhine suç unsurlarının değişme ihtimali, delillerin tam olarak toplanmaması, Genelkurmay nezdinde baskı oluşturma ihtimali, müşteki ve mağdurlar üzerinde baskı kurarak delilleri karartma ihtimali olduğu gerekçeleriyle tüm tutuklu sanıkların tahliye isteminini reddedip, duruşmaların 23 - 27 Eylül tarihlerinde yapılmasına karar verip erteledi.
 
CEZALARI ARTTI
 
Tüm sanıklar TCK 329/1-2 maddeleri uyarınca 'Devletin güvenliğine ve siyasal yararlarına ilişkin bilgileri açıklama' suçundan 5 ile 15 yıl arasında, TCK 336/1-2 maddeleri uyarınca 'Yasaklanan bilgileri açıklama' suçundan 3 ile 15 yıl arasında olmak üzere toplam 8 ile 30 yıl arasında hapis cezası istemiyle, ek savunmaları alınacak. Böylece tüm sanıklar için önceden istenen cezalara yenileri eklendi.

DHA