Göcek koylarının temizliği için seferberlik

Muğla'nın Fethiye İlçesi, Göcek Beldesi'nde bulunan koyların daha temiz tutulması için günübirlik tekne sahiplerine sezon öncesi eğitim verilecek.

Göcek koylarının temizliği için seferberlik
13 Mart 2013 Çarşamba 21:16 tarihinde eklendi.

 

Oluşturulacak komisyon tarafından da turistlere hizmet veren tesisler sıkı bir şekilde denetlenecek.
 
Muğla Valisi Fatih Şahin başkanlığında, Valilik 75. Yıl Salonu'nda kaymakamlar, Sahil Güvenlik Komutanlığı, liman işletme ve daire müdürleri ile sektör temsilcilerin katıldığı toplantı yapıldı. Toplantıda konuşan Vali Şahin, Muğla'nın çok nadide, özel deniz kıyısı, koyları ve tabi varlıklara sahip olduğunu belirterek, "Eşsiz güzelliklerimizi daha iyi korumak uğraşıyoruz.

Denizi temiz tutmak ve gelecek nesillere aktarmak milli görevimiz. Disiplinli bir şekilde çevreyi kullanmaya devam etmeliyiz. Göcek koylarında sirkülasyonun az olması nedeniyle daha dikkatli davranmalıyız. Günübirlik tekne sahiplerine sezon öncesinde mutlaka eğitim verelim. Buraların bizlere atalarımızdan miras kaldığını, dolayısıyla koyları korumanın bir insanlık vazifesi olduğunu anlatmamız şart. Bunu iyi uygulamamızın uzun vadede yine bize faydası olacak" dedi.
 
Akdeniz çanağının en nadide koylarının Göcek'te olduğuna dikkati çeken Vali Şahin, buradaki tesislerin iyileştirilmesi ve yatlarla gelen turistlere daha kaliteli hizmet sunulması için oluşturulacak bir komisyon tarafından daha sıkı denetimlerin yapılması yönünde çalışmaların başlatılması için talimat verdi.
 
TEKNE BOY VE KAPASİTELERİ SINIRLANDIRILSIN
 
Göcek Tekne Kooperatifleri Başbakın Mehmet Yılmaz, "Göcek Liman Başkanlığı'nın günübirlik teknelerin bağlama, giriş-çıkış ve atık verme yerleri için çalışmaları var. Bu bahsedilen konulara oradaki işletmeciler olarak gereken önemi gösteriyoruz. Koylar ekmek teknemiz. Buna sahip çıkmak istiyoruz. Daha temiz olması için tekne boyları ve kapasitelerinin sınırlandırılmasını öneriyoruz. Kapalı koylara standart tekneler yanaşsın" diye konuştu.
 
Göcek Mavi Tur Kooperatifi Başkanı Nejdet Sarı ise şu öneride bulundu: "Motoryatların her gün yakıt atığı vermesi gerekiyor. Atık alma teknesi bir tane var. Göcek koylarının daha temiz tutulması için bu teknelerin sayısının arttırılması gerekiyor. Ayrıca limanlarda ve marinalarda daha fazla atık verilebilecek yerlerin olması lazım."
 
Çevre ve Şehircilik Muğla İl Müdürü İlker Uğur, da Göcek koylarındaki şamandıra ve mapaların teknelerde zararına neden olduğunu söyleyip, bir şirketin işletmesine verilmesini istedi.
 
Toplantıda aynı konu ile ilgili Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü ve UNDP Türkiye Ofisi tarafından yürütülmekte olan 'Türkiye'nin Deniz Kıyı Koruma Alanları Sistemi'nin Güçlendirilmesi Projesi kapsamında bu şamandıra sisteminin Muğla El Sanatları (MELSA) Şirketi tarafından işletilmesi talebi ele alındı. 

DHA