Göçükle ilgili soruşturma

Bakan Faruk Çelik, Zonguldak'taki maden ocağında yaşanan göçükle ilgili soruşturma başlatıldığını söyledi.

Göçükle ilgili soruşturma
08 Ocak 2013 Salı 00:22 tarihinde eklendi.

 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, ani metan gazı püskürtmesi sonucu oluşan göçükte 8 maden işçisinin yaşamını yitirdiği TTK Kozlu Müessese Müdürlüğü maden ocağında incelemelerde bulundu. Bakan Çelik, Vali Erol Ayyıldız’ın yanında Adalet ve Kalkınma Partisi Zonguldak Milletvekili Özcan Ulupınar, CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, CHP Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya’nın da bulunduğu toplantıda, TTK Genel Müdürü Burna İnan’dan kazayla ilgili bilgi aldı.
 
Toplantının ardından açıklama yapan Bakan Çelik, kazanın, taşeron firma Star İnşaat Ticaret A.Ş.'nin kömür üretimi öncesi hazırlık çalışması yaptığı yerin 630 metre altındaki galeride meydana geldiğini söyledi. Bakan Çelik, kazada yaralanan 1 işçinin hastanede tedavisinin sürdüğünü, 5 işçinin cesetlerinin çıkarıldığını kaydetti. Bakan Çelik, yaklaşık 1500 ton kömür yığınının altında olduğu tahmin edilen 3 işçiyi kurtarma çalışmalarının ise sürdüğünü bildirdi. Faruk Çelik, olayla ilgili soruşturmanın başlatıldığını, bu konuda idari, teknik ve hukuki çalışmaların sürdüğünü söyledi.
 
5 EKSİKLİK TESPİT EDİLMİŞ, PARA CEZASI UYGULANMIŞ
 
Bakanlık olarak riskli tüm iş kollarında denetimleri sürdürdüklerini belirten Bakan Faruk Çelik, ilgili taşeron firma ve müessesede de 16 Kasım 2012'de teftiş yapıldığını söyledi. Bakan Çelik, "Bu teftişte 5 eksik husus tespit edilmiş, bu eksikliklerin giderilmesiyle ilgili gerekli uyarılar yapılmış. Özellike hazırlık çalışmaları dahil tüm çalışmaları kapsayan müstakil bir sağlık güvenlik dökümanı oluşturmaları ve risk değerlendirmesi yapılması istenmiş. Ayrıca idari para cezaları da ilgili şirkete müeseseye kesilmiş. Bunlar rutin işler. Ama giden can geri gelmiyor" diye konuştu.
 
Bakan Çelik, ani gaz püskürmesinin yoğun bir şekilde gerçekleşmesi sonucu oluşan göçükte işçilerin kurtarılmasının ya da kendilerini kurtarmalarının mümkün olmadığının sunumda kendisine anlatıldığını söyledi.
 
'MASKELERİ YANINDAYDI'
 
Kazanın yaşandığı galeride 27 işçinin çalıştığını ve bunlardan 9’unun olayda etkilendiğini vurgulayan Bakan Faruk Çelik, işçilerin maske ve kişisel koruyucu donanımlarıyla ilgili bir sorunlarının bulunmadığını kaydetti. Bakan Çelik, işçilerin maskelerinin yanında olup olmadığı yönündeki soruya, "Maskeli oldukları ifade ediliyor, maskeler yanında. Ama bu ani degajın oluşturduğu atmosferi de şu anda tahmin edemiyoruz. O ani olay ile maskenin kullanımının gerçekleşip gerçekleşmeyeceği konusunda teknik heyet bilgiyi sunacak" dedi.
 
TAŞERON SORUNU
 
Faruk Çelik, 17 Mayıs 2010'da TTK Karadon Müessese Müdürlüğü maden ocağındaki grizu faciasında da taşeron firmada çalışan 30 işçinin öldüğünün hatırlatılması üzerine şöyle dedi:
 
"Asıl işveren, alt işveren netice itibariyle hepsi işveren. Asıl olan kurallara uygun üretimin, kurallara uygun çalışma ortamının olup olmadığı. İş sağlığı ve güvenliği kurallarına uyulup uyulmadığıdır. Bu kazalara böyle bakmak gerek. Sistem boyutu ayrı bir şey. Alt işveren nerede nasıl olmalı, bu bizim mutfakta çalıştığımız zor bir konu. Siyasi partiler, sivil toplum örgütleri, sendikalar ve işverenlerle birlikte yürüttüğümüz bir çalışma. O işin bugünkü boyutu değil. O çalışmamızı sürdürüyoruz. Ama alt işveren de asıl işveren de olsa kurallara uyulup uyulmadığı önemlidir. İncileme de bu yönde."
 
HASTANE ZİYARETİ
 
Bakan Çelik, açıklamasının ardından Zonguldak Atatürk Devlet Hastanesi morguna geçerek kazada ölen işçilerin yakınlarına başsağlığı dileğinde bulundu. Daha sonra aynı hastanede yoğun bakımda tedavisi devam eden maden işçisi Hayrettin Dağkıran hakkında doktorlardan bilgi alan Çelik, 7 aylık hamile eşi İlker Dağkıran'a da geçmiş olsun dileğinde bulundu. Bakan Çelik, daha sonra kentten ayrıldı.

DHA