Gökçek, Çölaşan'dan tazminat kazandı

Ankara 4. Sulh Hukuk Mahkemesinde görülen davanın karar duruşmasına, Gökçek'in avukatı Fatih Atalay ile Çölaşan'ın avukatı Mutluhan Karagözoğlu katıldı.

Gökçek, Çölaşandan tazminat kazandı
25 Ocak 2011 Salı 15:25 tarihinde eklendi.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, bir panelde, "Anayasa referandumunda evet oyu kullananların gaflet, dalalet ve ihanet içinde olduğunu söyleyerek, kendisine hakaret ettiği" iddiasıyla Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Genel Başkanı Tansel Çölaşan aleyhine açtığı davada, 5 bin lira manevi tazminat kazandı.
    
Ankara 4. Sulh Hukuk Mahkemesinde görülen davanın karar duruşmasına, Gökçek'in avukatı Fatih Atalay ile Çölaşan'ın avukatı Mutluhan Karagözoğlu katıldı.
    
Yargıç Eyüp Sarıcalar, Tansel Çölaşan tarafından, 12 Eylül referandumunda "evet" oyu kullananlarla ilgili olarak "gaflet, dalalet içinde olduklarına ilişkin" sözler söylediğini kaydederek, "Bu sözlerin, referandum öncesinde söylenmesi durumunda evet çağrısında bulunanlar ve evet oyu kullanılmasını isteyenler için eleştiri kabul edilebilecek ise de referandum sonucunda milli irade tecelli etmiş bulunduğundan söylenen sözlerin millet iradesini tahkir ve hakaret niteliğinde sözler olduğu" değerlendirmesinde bulundu.
    
Sarıcalar, "Davacının Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı sıfatı bulunması nedeni ile Ankaralıları temsil makamında bulunduğundan millete ve Ankaralıların iradelerine yönelik hakaret niteliğindeki sözler konusunda aktif dava ehliyetinin bulunduğu sonucuna varıldı" dedi.
    
Avukat Karagözoğlu ise "yargıç Sarıcalar'ın beyanının ihsas-ı rey niteliğinde olduğunu" ileri sürerek, "Bu nedenle mahkeme hakimini reddetmek için süre talebinde bulunuyoruz. Ret dilekçesi de yazılı yapılmak zorundadır. Mahkemenin davadan el çekmesini talep ediyorum" diye konuştu.
    
Yargıç Eyüp Sarıcalar, söz konusu ifadelerin, mahkemenin kabul kararının gerekçesi olması nedeni ile davalının, hakimin reddine ilişkin dilekçe sunmaya yönelik talebinin reddine karar verdi.
    
Sarıcalar, davanın kabulüne karar vererek, Tansel Çölaşan'ın, Melih Gökçek'e 5 bin lira manevi tazminat ödemesine hükmetti.
    
Davanın dilekçesinde, Çölaşan'ın, Hatay'da düzenlenen "Türkiye Nereye Gidiyor?" başlıklı panelde, "12 Eylül 2010'daki referandumda 'evet' oyu kullananların gaflet, dalalet ve ihanet içinde olduğunu söylediği" kaydedilmişti.
    
Gökçek'in, referandumda "evet" oyu kullandığı ifade edilen dilekçede, Çölaşan'ın her ne kadar genelleme yaparak konuşmuş olsa da, ilk etaptaki muhataplarından birinin Gökçek olduğu savunulmuştu.
    
Çölaşan'ın, sözleriyle Gökçek'in kişilik haklarını ihlal ettiği savunulan dilekçede, Tansel Çölaşan'dan 5 bin lira manevi tazminat talep edilmişti.
    
GÖKÇEK ALMANYA'DAN TWEET'LEDİ-
    
Bu arada, sosyal paylaşım sitesi Twitter'da yurt dışına çıkacağını açıklayan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, bugün gittiği Almanya'da Çölaşan'dan kazandığı tazminat ile ilgili görüşlerini de paylaştı.
    
Almanya'ya ulaştığı anda telefonla, "Tansel Çölaşan'dan 5 bin lira tazminat kazandığı" bilgisini aldığını belirten Gökçek, kazandığı tazminatın helal olup olmadığı yönündeki sorular üzerine de "Anamın ak sütü gibi..." karşılığını verdi.
    
Çölaşan'ın, referandumda "evet" oyu verenlere "gaflet delalet ve hıyanet içindedir" dediği için tazminata mahkum olduğunu aktaran Gökçek, bu kararın arkasından ceza davası da açacağını belirterek, "şimdi sıra ceza davasında..." yazdı.
    
Referandumda "evet" oyu veren herkesin Çölaşan'a karşı dava açabileceğini belirten Gökçek, özellikle milletvekillerine çağrıda bulunduğunu kaydetti.
    
Gökçek, takipçilerinden karar hakkındaki görüşlerini de aktarmalarını istedi.