"Gökova'yı kurtaralım"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Mandalya Körfezi içerisindeki Torba ve Güvercinlik koyları ve kıyılarla ilgili açıklamaları Bodrum'da geniş yankı uyandırdı.

Gökovayı kurtaralım
16 Ağustos 2013 Cuma 19:04 tarihinde eklendi.
 
Deniz Ticaret Odası Bodrum Yürütme Kurulu Başkanı Gündüz Nalbantoğlu, “Mandalya Körfezi için artık çok geç, asıl bakmamız ve dikkat etmemiz gereken yer Gökova Körfezi” dedi. Belediye Başkanı Mehmet Kocadon ise Başbakan Erdoğan'ın hassasiyetine katıldığını kaydetti.
 
Ramazan Bayramı tatili sonrası, Mandalya Körfezi'nde tekne turu yapan ve çarpık yapılaşmayı engellemek için çalışma başlatma kararı alan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın konuyla ilgili yaptığı açıklama, Muğla'nın Bodrum İlçesi'nde yankı uyandırdı.

Başbakan Erdoğan'ın gezdiği Torba ve Güvercinlik koylarının bulunduğu körfezin kurtarılması için artık çok geç olduğunu ifade eden Deniz Ticaret Odası Bodrum Yürütme Kurulu Başkanı Gündüz Nalbantoğlu, “Asıl bakmamız ve dikkat etmemiz gereken yer Gökova Körfezi. Çünkü 'Gökova'nın giriş kapısı' dediğimiz Kisebükü Adalıyalı Mevkii'nde bir şirkete ormandan tahsis edilen arazinin yapılaşmaya açılması halinde Gökova'yı da kaybetmiş olacağız.

Bu nedenle bir yandan kaybedilen yerlerde iyileştirme yapılırken, bir yandan da elimizde var olan ve deniz turizmi açısından kaybetmememiz gereken yerleri korumak için geleceğe yönelik ciddi, gerçekçi ve tutarlı planlar hazırlamalıyız” diye konuştu.
 
DİZDAR, “BAŞBAKAN SAMİMİYSE PLANLAMAYI STK VE ODALARLA YAPSIN”
 
Mavi Yol Girişimi sözcüsü Filiz Dizdar ise Bodrum'da koy ve deniz turizmini korumak için 12 yıldır yasal ve hukuki platformda mücadele verdiklerini dile getirdi. Dizdar, “Kıyıların korunması, kıyı kanununa muhalefet edilmemesi için yıllarca eylem yaptık, idare mahkemelerinde davalar açtık.

Bugüne kadar koyların imara açılmaması için toplam 380 bin imza topladık. Bölgeye gelen Çevre ve Şehircilik ile Kültür ve Turizm bakanlarıyla görüşmek istedik, korumalardan yanlarına yanaşamadık, bir dosya veremedik.

Başbakan daha bu yıl Yalıkavak'taki doğal SİT alanı içinde bulunan meranın imara açılım planını beş bakan ile kendisi imza atarak onayladı. Yıllardır burada tatil yapan Başbakan tatil yaptığı yerdeki kıyı işgallerini görmüyor mu? Eğer Başbakan ve emrindekiler samimiyse gelsin, kıyıları, koyları, doğayı korumak amacıyla Bodrum'daki 40 sivil toplum örgütü ve odalarla birlikte planlamayı masada yapsın. Biz öcü değiliz, bizden kaçmasınlar. Doğayı, çevreyi korumak ve gelecek nesillere aktarmaktan başka amacımız yok” dedi.
 
KOCADON “BAŞBAKANIMIZIN HASSASİYETİNE KATILIYORUM”
 
Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon ise iki dönem Belediye Başkanlığı'nı yaptığı Ortakent-Yahşi Beldesi başta olmak üzere görev başındayken çevre ve doğanın korunmasına yönelik tüm çalışmalara ve projelere destek verdiğini belirtti.

Başkan Kocadon, “Bodrum için konuşuyorum. Büyük bir bölümü koruma kurulu alanı içinde olduğu için yapılan planlarda değil, ancak uygulamada sıkıntılar olabilir. Sayın Başbakanımız da bu sıkıntıları görmüştür, değerlendirilmesini istemiştir. Ben de sayın Başbakanımız'ın bu hassasiyetine katılıyorum, destekliyorum da.

Kamunun malı olan kıyıların korunması, herkesin yasal çizgiler içerisinde hareket etmesinden daha doğal bir şey olamaz” diye konuştu.

DHA