Goldaş'ın iflası isteniyor

The Bank of Nova Scotia 10.9 milyon dolar alacağı için Goldaş Kuyumculuk'a dava açtı. 15 Eylül'de ilk duruşması yapılacak olan davada banka şirketin iflasını istedi.

02 Eylül 2009 Çarşamba 13:45 tarihinde eklendi, 3.675 kez okundu.

The Bank of Nova Scotia 10.9 milyon dolar alacağı için Goldaş Kuyumculuk'a dava açtı. 15 Eylül'de ilk duruşması yapılacak olan davada banka şirketin iflasını istedi.

İngiltere merkezli The Bank of Nova Scotia, 650 kg altın alacağı için Goldaş Kuyumculuk A.Ş. hakkında iflas davası açtı. Bankanın 10.9 milyon dolarlık alacağı için açtığı davanın ilk duruşması,15 Eylül'de Bakırköy 1'inci Asliye Ticaret Mahkemesi'nde yapılacak. 5 yıllık tedarikçisi Fransız Societe Generale ile mahkemelik olan ve ticari davası halen devam etmekte olan Goldaş, bu kez de İngiltere merkezli The Bank of Nova Scotia ile davalık oldu. Banka, iki yıl önce iki adet Altın Kredi Sözleşmesi kapsamında teslim ettiği 650 kilogramlık altının bedelini ödenmediği gerekçesiyle Goldaş'ın iflasını istedi. 27 Ağustos 2009 tarihinde Bakırköy 1. Asliye Ticaret Mahkemesi'ne 2009/858 Esas No'su ile başvuran banka, Goldaş'ın iflasının yanı sıra şirketin bütün menkul ve gayrimenkul mallarının defterinin tutulmasını ve davalı şirketin gayrimenkullerinin üçüncü kişilere devrinin önlenmesini talep etti. Davaya sebep olan miktar ise banka tarafından 10.9 milyon dolar olarak açıklandı. The Bank of Nova Scotia'nın açtığı davaya ilişkin açıklama yapmak istemeyen Goldaş yetkilileri ise davaya ilişkin tebligatın henüz kendilerine ulaşmadığını, tebligatın ulaşmasıyla birlikte kamoyunun bilgilendireceğini açıkladı. 
 
Dava konusu 650 kiloluk altın The Bank of Nova Scotia ile Goldaş'ı karşı karşıya getiren süreç ise 2 ve 3 Temmuz 2007 tarihlerinde iki şirket arasında gerçekleştirilen "Altın Kredi Sözleşmeleri" ile başladı. Sözleşmeler uyarınca The Bank of Nova Scotia 650 kiloluk altını, fatura karşılığında Goldaş'a teslim etti. Ancak, bankanın iddiasına göre Goldaş, söz konusu altının bedellerini vade tarihinde ödemedi. Bunun üzerine Goldaş'a 6 Ağustos 2008 tarihinde Beşiktaş 6. Noterliği aracılığı ile bir ihtarname gönderilerek borcun 5 işgünü içinde ödenmesi talep edildi. Goldaş'ın bu ihtarnameyi dikkate almaması üzerine harekete geçen The Bank of Nova Scotia, şirket aleyhine 6. İcra Müdürlüğü'nün 2009/11166 E. sayılı dosyası ile iflas yoluyla adli takip başlattı.
 
Bu ilk dava değil
Goldaş geçen yıl Fransız Societe Generale ile yaşadığı ticari ihtilafla gündeme gelmişti. Societe Generale, Goldaş'ın 3 bin 250 kilo altına geri vermediği iddiasıyla 14.7 milyon dolarlık alacak iddası ile iflas yolu ile adli takip başlatmıştı. Söz konusu takip Goldaş tarafından yapılan itiraz ile durdurulmuştu. Yargıtay 11. Ceza Dairesi ihtilafın ticari olduğunu ve kavuşturmaya gerek olmadığına karar vermişti. Ceza soruşturmasının kapandığı itilafta ticari davalar ise devam ediyor.
 
 
14.1 milyon TL'lik hisse sattı
Sektöründe İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'na (İMKB) kote edilmiş halka açık tek şirket olan Goldaş Kuyumculuk'un ana ortağı Goldart Holding, 24 Haziran'da üç yabancı fona hisse satışı gerçekleştirdi. Goldaş'ın sermayesinin yüzde 14,25'ini temsil eden 11 milyon 400 bin adet hisse senedi toplam 14 milyon 136 bin lira bedelle satıldı. Satış işlemi sonrasında Goldart Holding'in Goldaş'taki payı yüzde 55,53'ten yüzde 41,28'e geriledi. Söz konusu hisselerin 3 milyon 900 bin adeti Regulus Emerging Market Fund'a, 3 milyon 700 bin adeti Neos Emerging Capital Investment'a, 3 milyon 800 bin adeti ise Porrima Investment'e satıldı.