Göllerde İsrail sazanı istilası

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Polat, Türkiye'nin iç göllerinde sayısını hızla arttıran ve hemen hemen bütün habitatlara bulaşan Carassius Gibelio (İsrail Sazanı) türünün en ciddi tehlike olduğunu söyledi.

Göllerde İsrail sazanı istilası
09 Kasım 2011 Çarşamba 11:58 tarihinde eklendi.

 

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nazmi Polat, Türkiye'deki iç göl ve tatlı sularda istilacı tür olarak bilinen Carassius Gibelio (İsrail Sazanı) balığının son yıllarda büyük oranda artış gösterdiğini söyledi.
 
İstilacı türlerin Türkiye'nin doğal faunasında olmayan türler olduğunu belirten Polat, şunları kaydetti:
 
"Türkiye'nin iç göllerinde sayısını hızla arttıran ve hemen hemen bütün HABITAT'lara bulaşan Carassius Gibelio türü en ciddi tehlikedir. Hangi gücün bu türleri Türkiye sularına bulaştırdığı net belli değildir. Ama doğal yollarla girmediği kesin. Bu türün özelliği de albenisi güzel, değişik renklerden oluşması ve göz zevkine hitap ediyor olmasıdır. Ancak et kalitesi olarak çok verimsiz, çok kılçıklı ve bir yiyenin bir daha tüketmeyeceği bir balık türüdür."
 
Bu balığın en büyük özelliğinin yerli balıkların yumurtalarını yemesi olduğuna dikkat çeken Polat, "Kuzey yarım küredeki balıklar hemen hemen hepsi yılda bir defa döl vermesine karşın bunlar yılda 4 veya 5 defa döl vermektedir. Bu popülasyondaki sayılarının her geçen gün arttığını göstermektedir. İstilacı balıkların diğer özelliği de yerli balıkların yumurtalarıyla beslenmesidir. Hem yerli balıklarının besinlerini yiyerek onların yiyeceğiyle rekabet ediyor hemde yumurtaları yediği için yavruların gelişmesini engelliyor. Dolayısıyla doğal fauna sayısı ciddi şekilde azalıyor. Bunun örneğini Eğridir Gölü'nde yaşadık, doğal fauna tamamen yok olmaya başladı" diye konuştu.