Google Drive'a Çin'den sansür

Google’ın dün hayata geçirdiği ve kullanıcılarına 1 Terabayt’a kadar bulut depolama imkanı veren Google Drive hizmeti, Çin’de bloke edildi.

Google Drivea Çinden sansür
26 Nisan 2012 Perşembe 13:58 tarihinde eklendi, 1.103 kez okundu.

 

Çin hükümetinin Google Drive’ı bloke etmesi, yerel arama motoru Baidu’nun Google’ı rakip olarak görmek istememesine bağlandı. Google, 2010 yılında maruz kaldığı çok sayıdaki siber saldırı nedeniyle Mart 2010’da Çin piyasasından çekilmişti.
 
Dropbox benzeri bir hizmet olan Google Drive, kullanıcılara bulutta her türlü dosya türünü depolama, paylaşam ve kullanıcılar arasında ortak çalışma imkanı sunuyor. Google Documents hizmeti, Google Drive ile entegre olabiliyor.
 
Google Drive Çin tarafından yasaklanmış olsa da, Box, SugarSync, Apple iCloud ve Microsoft SkyDrive gibi bulut hizmetleri Çin’de kullanılabiliyor.
 
Google’ın maruz kaldığı sert tavır, şirketin 2010 yılında Çin hükümetini internet sansürü nedeniyle ağır dille eleştirmesine bağlanıyor. Çin hükümeti, hizmete girer girmez yasakladığı Google Drive’ı bloke edeceğine dair bir açıklamada bulunmamıştı.Xinhua haber ajansının İngilizce sayfasında da, Google Drive’ın herhangi bir yaptırımla karşılaşacağına dair bir bilgi de yer almamıştı.
 
SANSÜR POLİTİKASI KORUNUYOR MU
Google Drive, çok büyük miktarda depolama imkanıyla kullanıcılarına binlerce fotoğraf, video ve diğer dosya türlerinin paylaşılması imkanını verecekti. Bu tür bir hizmet, Komünist Parti’nin oluşturduğu internet denetim sistemi için tehdit oluşturuyordu.
 
Google, konu hakkında açıklama yapmadı. Yerel arama motoru piyasasında açık ara lider olan Baidu’nun ise en son gelişmeden memnun olduğu düşünülüyor.
 
Baidu’nun kısa bir süre önce hayata geçirdiği WangPan hizmeti, kullanıcılarına 15 GB bulut depolama imkanı sunuyor. Baidu, hizmet altyapısını geliştirerek, mobil cihazlardaki etkinliğini de giderek artırmayı amaçlıyor. Baidu’nun kullanıcı sayısı, şu an 500 milyonun üzerinde.
 
Gartner sitesinin verdiği rakamlara göre, internet kullanıcılarına veri depolama ve bu verileri mobil cihazlarda kullanıp paylaşma imkanı veren Bulut hizmeti, 2011-2016 döneminde yüzde 36 büyüme gösterecek.

NTV