Google'dan "gizlilik politikası" açıklaması

Google Inc. Ürün ve Mühendislik Gizlilik Politikaları Direktörü Alma Whitten, Google'ın gizlilik politikasındaki değişikliğin temel amacını, ''gizlilik politikalarını kullanıcıları için daha anlaşılabilir kılmak ve onlara daha iyi bir Google tecrübesi yaşatabilmek'' şeklinde açıkladı.

Googledan gizlilik politikası açıklaması
01 Mart 2012 Perşembe 18:33 tarihinde eklendi, 1.300 kez okundu.

Whitten, Google'ın gizlilik politikasıyla ilgili olarak yaptığı yazılı açıklamada, Google'da işe başladığı 2003 yılından bu yana gizlilik politikaları ve servis güvenliği üzerinde çalıştığını ifade etti. 
    
Zaman içerisinde ürünler ve kullanıcı sayısı artıkça, kullanıcıların güvenini kazanmak konusundaki bilincin de artığını vurgulayan Whitten, ''Bu farkındalık bizi servislerimizi geliştirirken yenilikçi bazı araçları da ekleyerek kullanıcı bilgilerinin kontrolünü tamamen onlara bırakmak konusunda çözümler sunmaya yöneltti. Bu araçların yanı sıra kullanıcılarımızın gizlilik politikalarımızı kolaylıkla anlamalarını sağlamaya dikkat ettik'' dedi. 
    
Whitten, bu yıl ocak ayında, gizlilik politikalarında bazı değişikliklere gideceklerini duyurduklarını hatırlatırken, bugün bu değişiklikler aktif olacağını bildirdi ve bu değişikliğin temel amacını, gizlilik politikalarını kullanıcılar için daha anlaşılabilir kılmak ve onlara daha iyi bir Google tecrübesi yaşatabilmek'' şeklinde açıkladı. 
    
Bu değişimdeki temel hedeflerini, ''sadeleştirmek'' ve ''daha iyi bir kullanıcı deneyimi sunmak'' olarak tanımlayan Whitten, şöyle devam etti: 
    
''Google 1998'de bir arama motoru olarak hayatımıza girdi ve sonrasında birçok yeni servis eklendi. Bunların arasında Gmail, Google Maps, Chrome, Google Docs, Android ve Google+'ı sayabiliriz. Her ürün özelinde yeni bir gizlilik politikası oluşturulmaktaydı. Servis bazında gizlilik politikalarını okumak kullanıcılarımızın neredeyse bir tam gününü alıyordu. 2010 yılında gizlilik politikalarımızın değiştirilmesi, basitleştirilmesi için ilk adımı attık. Birçok servis için var olan gizlilik politikalarını genel gizlilik politikamızın içine dahil ettik. Ama geride 70 farklı sözleşme vardı. 24 Ocak tarihinde temel Google gizlilik politikamızı yeniden yazdığımızı ve 60 servisin hazırlanan bu sözleşme kapsamına dahil edildiğini duyurduk. 
    
Bugün itibari ile artık kullanıcılarımız tek bir sözleşme ile Google servislerini kullanabilecekler. Var olan gizlilik sözleşmelerimiz, kullanıcılar Google hesaplarına girdiklerinde servisler arasındaki bir çok bilgiyi paylaşmaya imkan tanıyordu. Örneğin bugün Google Takvim uygulamasına bir randevunuzu kaydettiğinizde Gmail hesabınıza toplantı hatırlatmanız e-mail olarak düşmekte. Ya da Gmail'den adres defterinizdeki biri ile Google Docs üzerinden bir şey paylaştığınızda e-mail adresi otomatik olarak tamamlanmakta. Bu uygulamalar kullanıcılara zaman kazandırmak üzere tasarlanmış çözümler. Ancak varolan gizlilik politikalarımız iki servis arasındaki bilgi bağlantısını sağlamayı kısıtlamaktaydı. Mesela Web tarihçesi (eğer kullanıcı girişi yaptıysa) ve 2007'de Google bünyesine dahil olan YouTube. Eğer kullanıcı Google'a giriş yaptıysa ve Google'da yemek tarifleri arıyorsa, mevcuttaki gizlilik politikamız YouTube'a girdiğinde, arama tarihçesini baz alarak yemek tarifi video önerisinde bulunmamıza imkan vermiyordu. Tek bir dokümanda toplanan yeni gizlilik sözleşmemiz ile artık eğer kullanıcı giriş yaparsa, servislerimiz arasında aynı kullanıcının bilgilerini birleştirebileceğiz. Böylelikle kullanıcılarımızın daha ilintili ve faydalı bilgilere kısa sürede erişmesini sağlayacağız.'' 
    
Whitten, bu süreçte kullanıcı gizliliğine yaklaşımlarında herhangi bir değişimin söz konusu olmadığının altını çizerek, ''Kullanıcı bilgilerini toplamaya yönelik bir eğilimimiz asla yoktur. Kişisel bilgilerin reklamverenler ile paylaşılması veya satılması da söz konusu değildir. Sadece kullanıcıların izin verdiği ölçüde bilgilerinin servislerimiz arasında bağlantısını kurarak daha iyi bir web tecrübesi yaşamalarına imkan tanımayı hedefliyoruz'' dedi. 
    
Kullanıcıların giriş yapmaları halinde birçok gizlilik aracını kullanarak bilgi paylaşımlarınızı kontrol edebildiğini belirten Whitten, şunları kaydetti: 
    
''Örneğin arama ve YouTube geçmişinizi kapatabilir, Google ağında gösterilen reklamların gösterimini kontrol edebilirsiniz. Farklı hesaplardaki bilgilerinizi ayırabilirsiniz. Özetle, Google araçlarından faydalanarak, bilginiz üzerinde tüm kontrole sahipsiniz. Her zaman olduğu gibi bugün de gizlilik konusuna verdiğimiz önem ve yaklaşımımızda herhangi bir değişiklik söz konusu değil. Daha anlaşılır ve şeffaf çözümler, bilgi kontrolü ve güvenlik konuları sizlerin bize olan güveninizin sürmesi için için vazgeçilmez. Biz Google'ı sizin için inşaa ettik ve inanıyoruz ki bu değişimler servislerimizi sizler için çok daha iyi bir hale getirecek.''