"Görev sürem bitebilir"

Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani, Kürt Parlamentosunun bölge başkanlığı süresini uzatması kararına karşın aday olup olmayacağı ile ilgili net bir açıklama yapmadı.

Görev sürem bitebilir
16 Temmuz 2013 Salı 21:06 tarihinde eklendi.

Barzani, görev süresinin, geniş tabanlı bir yönetim anlayışı oluştuğunda biteceğini söyledi.

Kürt bölgesinde partiler arası tartışmalara yol açan bölge başkanlığı için resmi internet sitesinden yapılan yazılı açıklamada Barzani'nin geniş tabanlı bir yönetim anlayışı oluşmasından yana olduğu dikkat çekti.

Özellikle muhalefetin her kesiminden oluşan bir mekanizma kurulması gerektiğini açıklayan Barzani, "Başkanı olduğum Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ile Celal Talabani liderliğindeki Kürdistan Yurtseverleri Birliği (KYB) arasında stratejik antlaşmalar çerçevesinde bazı kararlar alınmıştır.

Öte yandan Bölgesel Parlamento da benimle ilgili bir karar aldı. Bölge başkanlığı süresinin iki yıl daha uzatılması ile ilgili yeni bir yasa tasarısı çıktı. Ama Kürt Bölgesi, KDP, KYB ve muhalefet partilerinden ibaret değil. Diğer etnik ve dini unsurların da katılım göstereceği bir mekanizma kurulmalıdır. Ben parlamentonun almış olduğu bu kararı reddetmiyorum. Ancak bu kabul ettiğim anlamına da gelmez." ifadelerini kullandı.

Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı, yeni hazırlanan Bölge Anayasası'nın tüm muhalif partilerin yanı sıra etnik gurup ve dini temsilcilerin de katılımı ile oluşturulması gerektiğine işaret etti. Barzani, bu gerçekleştiği taktirde görev süresinin de bitmiş olacağına dikkat çekti.

Barzani, Kürt Parlamentosu tarafından çıkarılan yasa tasarısını imzaladığı taktirde görev süresi 2 yıl daha uzamış olacak. Muhalif partilerin yoğun tepkisine rağmen, ana muhalefet partileri parlamentoya sundukları teklifle 21 Eylül 2013'te yapılması planlanan bölge başkanlığı seçimlerinin 2 yıl sonraya ertelenmesini istemişti.

Parlamentoda oylamaya sunulan teklif, oy çokluğuyla kabul edilerek Bölge Başkanı Mesud Barzani'nin onayına sunuldu.


CİHAN