Görme engelliler için sensörlü elbise

Amasya Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Uzaktan Eğitim Merkezi Mekatronik Bölümü öğrencileri, görme engelliler için üzerindeki sensörler sayesinde çevre kontrolü yapabilen elbise tasarladı

Görme engelliler için sensörlü elbise
25 Nisan 2015 Cumartesi 20:54 tarihinde eklendi.
AMASYA (AA) - Amasya Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Uzaktan Eğitim Merkezi (UZEM) Mekatronik Bölümü öğrencileri, görme engelliler için, bir cisme yaklaşıldığında üzerindeki sensörler aracılığıyla sesli ve titreşimli uyarı veren elbise tasarladı.
 
Daha önce yapay kol yapan UZEM'de eğitim gören farklı meslek gruplarından 30 öğrenci, bu kez de görme engellilerin hayatını kolaylaştıracak elbise geliştirdi.
 
Üzerine sensörler yerleştirilen elbise, görme engelli kişinin herhangi bir cisme yaklaşmasına 30 santimetre kala sesli sinyal ve vücuda titreşimle uyarı veriyor.
 
Amasya Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Feda Öner, gazetecilere yaptığı açıklamada, mekatronik bölümü öğrencilerinin sosyal sorumluluk çalışmalarına devam ettiklerini belirtti.
 
Elbisede ultrasonik sensörler ve titreşim veren motorlar kullandıklarını anlatan Öner, "Yapay koldan sonraki ikinci sosyal sorumluluk projemiz. Oldukça başarılı bir proje. Günlük hayat için geliştirildiğinde, engelli kardeşlerimizin hayatını kolaylaştıracak. Elbise, arkasındaki 12 voltluk bir pille çalışıyor. Yakın gelecekte güneş piliyle çalıştırılarak, enerji tasarrufu sağlanabilir" diye konuştu.
 
Doç. Dr. Öner, projenin 3 ay gibi bir sürede tamamlandığını, maliyetinin 3 bin lira civarında olduğunu da söyledi.
 
Elbiseyi deneyen Altınokta Körler Derneği Amasya Şube Başkanı görme engelli Musa Demiryarar da çok güzel bir çalışmayla karşı karşıya olduklarını dile getirdi.
 
Bağımsız hareket etme noktasında elbisenin görme engelliler için çok faydalı olacağına inandığını anlatan Demiryarar, şunları kaydetti:
 
"Ayak, diz, bel veya baş seviyesinde bir engel varsa, cihazlar uyarıyor. Engele 30 santimetre kala sinyal vermesi de görme engelli için iyi bir mesafe. İnşallah daha yaygın hale getirilir ve arkadaşlarımız faydalanır. Görevli hocalarımıza bizleri düşündükleri için için teşekkür ediyorum. Bizler her ne kadar, 'bizi bizden başka düşünen yok' şeklinde algılasak da öyle değilmiş. Bizleri düşünen, çalışmalar yapan bir çok arkadaşımız ve hocalarımız var."
 
Normal hayatta bastonsuz hareket edemediğini de ifade eden Musa Demiryarar, geliştirilen elbiseyle endişe duymadan hareket edebildiğini dile getirdi.