Göztepe'ye cami yeniden gündemde

Danıştay, tartışma yaratan Göztepe'ye cami projesiyle ilgili kararı bozdu

Göztepeye cami yeniden gündemde
16 Şubat 2012 Perşembe 12:33 tarihinde eklendi, 1.382 kez okundu.

 

Kadıköy Göztepe Parkı’nda yedi yıl önce mahkeme kararı ile yapımı durdurulan cami projesi Danıştay’ın bozma kararı ile İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi’nin gündemine yeniden geldi. 
 
Cumhuriyet Gazetesi’nden Özlem Güvemli’nin haberine göre plan değişikliği komisyonlarda görüşülüyor. Daha önce idare mahkemesine yaptığı başvuru ile cami planının iptal edilmesini sağlayan Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, önceki kararda Kadir Topbaş’ın vekili İdris Güllüce’nin imzası olduğunu anımsatarak “Cami Topbaş’ın fikri değildi zaten. O yüzden daha olumlu ve adaletli bir karar alacağını düşünüyorum. Kadıköylüler bu konuda hâlâ duyarlı. Bu konuyu toplum yeteri kadar tartıştı ve gerildi” dedi. İBB Meclisi tarafından Eylül 2005’t Göztepe Parkı’nı “dini tesis ve park alanı” ilan edilmesi üzerine Kadıköy Belediye Başkanı Öztürk, İstanbul 5. Bölge İdare Mahkemesi’ne dava açtı. Plan değişikliği 2006’nın Ekim ayında durduruldu. İdare mahkemesinin kararı 2009’da Danıştay tarafından oybirliği ile onaylandı. 
 
Yeşil alan olacaktı 
İBB, karar düzeltmesi talebinde bulundu. 2011’in Eylül ayında Park ve Bahçeler Müdürlüğü’nün söz konusu alanın “park ve dinlenme alanı” olarak planlara işlenmesi talebi İBB Meclisi tarafından kabul edildi. Bu sırada üyeleri değişen Danıştay, karar düzeltme talebini yerinde gördü. 3 yeni üye, caminin rekreasyon alanı olduğunu savundu ve karar bozuldu. Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, Danıştay’ın bozma kararı öncesinde İBB Meclisi’nin parkı yeniden yeşil alan ilan etmeye karar verdiğini belirterek “Karar askıya çıkmadan Danıştay’ın bozma kararı geldi. Parkın yeşil alan ilan edilmesi de durduruldu” dedi.