Grip aşısında iğne korkusuna son

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Enfeksiyon Hastalıkları Ünitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Serhat Ünal, iğne korkusu olanlar için mikro grip aşıları geliştirildiğini bildirdi.

Grip aşısında iğne korkusuna son
28 Ekim 2011 Cuma 11:52 tarihinde eklendi, 2.706 kez okundu.

 

Klasik grip aşılarının onda biri uzunluğundaki, cildin içine ulaşılıp antijen bırakılabilen "mikro grip aşısı"nın, 18-59 yaş arasındakilere yapılabildiğini kaydeden Ünal, şunları söyledi:
   
 "Deri altı, aşıların uygulanması için en uygun yerdir. Ancak deri altına uygulama yapmak zor olduğu için aşılar kas içine yapılır. Bu nedenle 16-25 santimetre uzunluğunda iğneler kullanılır. Teknolojinin gelişmesi sayesinde 1,6 milimetre uzunluğunda üretilen bu aşılarla cildin içine ulaşılıp antijen bırakılabiliyor. Mikro aşılar, klasik aşılara göre daha az antijen içermesine karşın deri altına yapıldığı için daha etkili. 18 yaş altındakilerle 60 yaş üstündekilerde deri kalınlığı farklılıklar gösterdiği için mikro aşılar, sadece 18-59 yaş grubuna uygulanabiliyor." 
     
Bu aşıların, iğne korkusunu gidermesinin yanında sağlık çalışanlarını bulaşıcı hastalıklardan koruma özelliği de bulunduğunu belirten Ünal, "Ucundaki koruma kalkanı sayesinde uygulama yapan sağlık çalışanının eline batma riski yok. Ayrıca, klasik aşı kadar antijen içermesi gerekmediği için bu teknikle daha fazla sayıda aşı üretilebilir. Bu durum aşı üretimi için çok miktarda antijenin gerektiği salgın zamanlarında büyük fayda sağlar" diye konuştu.