Grip tarih oluyor

İnsanlardaki ve hayvanlardaki A tipi grip virüsünün tüm alt tiplerine karşı etkili bir antikor bulundu.

Grip tarih oluyor
29 Temmuz 2011 Cuma 10:57 tarihinde eklendi, 1.057 kez okundu.

 

İngiltere'deki resmi bir tıbbi araştırma kuruluşu National Institute for Medical Research ile İsviçre'deki özel bir bilimsel araştırma kuruluşu Humabs'tan bilim adamlarının ortak çalışması sonucu bulunan, F16 adlı süper antikorun, A tipi grip virüsünün şu an mevcut olan 16 alt tipinin tamamına karşı etkili olduğu bildirildi. 
   
Bilim adamları, dün Science dergisinde yayınlandıkları bilimsel araştırmada, F16 antikorunun, insan vücudundaki çok nadir görülen antikorları bulma şansını artırmak amacıyla çok büyük miktarlardaki insan plazma hücrelerini test etme imkanı veren yeni bir yöntemle ortaya çıkarıldığı belirtti. 
     
Bilim adamları, x ışınları yardımıyla hücrelerin yapısını görme imkanı veren röntgen kristalografisinin kullanıldığı yeni yöntemle bulunan F16 antikorunun verildiği fareler ile dağ gelinciklerinin, A tipi grip virüsünün iki ana grubunda yer alan tüm alt tiplerine karşı korunduklarının gözlendiğini kaydetti. 
     
Araştırmacılar, çalışmalarının, henüz başlangıç aşamasında bulunmasına karşın, tüm grip virüsü türlerine karşı tek tip aşı geliştirilmesinin yolunu açabilecek olması bakımından önemli olduğunun altını çizdi. 
     
Grip virüsü bulaşan kişinin vücudundaki antikorların virüslerdeki hemagglutinin adı verilen proteini hedef aldıklarının belirlendiğini belirten araştırmacılar, A tipi grip virüsünün bilinen 16 alt tipinin de söz konusu proteinin hızlı bir şekilde değişmesi sonucu sonucu ortaya çıktığını kaydetti. 
     
İnsan vücudunun A tipi grip virüsünün genellikle sadece belirli bir alt tipine karşı antikor ürettiğine dikkati çeken araştırmacılar, bu nedenle, A tipi grip virüsünün her yıl ortaya çıkan yeni bir alt tipine karşı yeni bir aşı geliştirilmek zorunda kalındığını bildirdi. 
   
 Araştırmaya katkı sağlayan İsviçre'deki Humabs adlı araştırma kuruluşunun bilim baş yetkilisi ve İsviçre'deki Swiss Institute for Research in Biomedicine adlı biyotıp araştırma kuruluşunun direktörü Antonio Lanzavecchia konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "F16 antikoru, A tipi grip virüsünün bilinen tüm alt tiplerine karşı etkili olması nedeniyle, yeni ve önemli bir tedavi seçeneği olarak ortaya çıkıyor" diye konuştu. 
     
A, B ve C adı verilen 3 ayrı tipi bulunan grip virüslerinde A ve B tipi virüsler en ağır enfeksiyonlara yol açan virüs tipleri olarak biliniyor. Grip virüsleri arasında, özellikle A tipi grip virüsünde sürekli olarak ortaya çıkan antijenik değişiklikler, virüslere karşı tek tip aşı geliştirilmesinin önündeki en büyük engel olarak görülüyor.