Grizu faciasında 4.5 yıl sonra karar

Zonguldak'ta, 17 Mayıs 2010'da meydana gelen 30 maden işçisinin yaşamını yitirdiği grizu faciasıyla ilgili ceza davasında 4.5 yıl sonra karar çıktı.

Grizu faciasında 4.5 yıl sonra karar
31 Ekim 2014 Cuma 16:52 tarihinde eklendi.
Tutuksuz yargılanan 28 sanıktan taşeron firma ortaklarından Halim Köse ve proje sorumlusu Kadir İpek 10'ar yıl, dönemin müessese müdürü 6 yıl 3 ay, müdür yardımcısı Yusuf Ünlütürk ile İnşaat Emlak Daire Başkanı Mustafa Küçük 5'er yıl hapis cezasına çarptırıldı. Diğer 23 sanık ise beraat etti.
 
Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon Müessese Müdürlüğü maden ocağında yerin 540 metre altında meydana gelen grizu patlamasında, galeri açma hazırlık işlerini yürüten taşeron firma Yapı-Tek'te çalışan 30 işçinin ölmesiyle ilgili ceza davasının 16'ncı duruşmasında karar çıktı. 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada, 'Birden çok kişinin ölmesine ve yaralanmasına neden olmak' suçundan 15 yıla kadar hapis istemiyle tutuksuz yargılanan sanıklardan İsmail Güner, Halim Köse, Kadir İpek, Yusuf Ünlütürk, Vedat Küçükbükücü, Ertekin Sayın, Mustafa Küçük ve Murat Taşcı hazır bulundu, diğerleri katılmadı.
 
'CEZA ÜST SINIRDAN VERİLSİN'
 
Ölen madencilerin yakınlarının avukatlarından Ünal Demirtaş, davanın 4.5 yıldır sürdüğünü hatırlatarak, "İş kazaları toplumun kanayan yarası oldu. Büyük maden kazaları gündemde. Sanıkların tutuklu yargılanmasını talep etmiştik. Ama olmadı. Yargılama bu şekilde olsaydı bu tür iş kazalarında caydırıcı olurdu. Cezanın üst sınırdan verilmesi, yine bu tür iş kazalarının caydırıcı olması açısından önemli" dedi.
 
Diğer avukatlar da sanıkların cezalandırılmasını istedi.
 
BERAAT TALEP ETTİLER
 
Son sözleri sorulan sanıklardan Yapı-Tek ortağı Halim Köse, suçlamayı kabul etmedi. Köse, "Olayın meydana gelmesinde hiçbir eylemim yoktur. Alınan ekipmanlar, tesisatlar TTK'nın onayıyla alınmıştır. İşletim ve ruhsatı TTK'ya aittir. Ocağa giriş ve çıkışlar TTK'nın sorumluluğundadır. Her şey onların kontrolü altındadır. 14 aylıkken babası 38 yaşında ölen madencinin oğluyum. Çok üzgünüm" dedi.
 
Yapı-Tek Proje Sorumlusu Kadir İpek ise işyerinin TTK'nın ruhsat sahası içinde yer aldığını ifade ederek, "Bu konuda çok kusurlu olduğumu düşünmüyorum" dedi. Ölen madencilerin yakınları İpek'e tepki gösterdi.
 
Dönemin Karadon Müessese Müdürü olan TTK Genel Müdür Yardımcısı İsmail Güner ise kazada sorumluluğun taşeron firmada olduğunu savunarak kusuru olmadığını söyledi ve beraatini talep etti. Diğer sanıklar da beraatlerini istedi.
 
Sanıkların avukatları da müvekkillerinin beraatlerini, ceza verilecekse de alt sınırdan verilemesini talep etti.
 
5 SANIĞA HAPİS, 23 SANIĞA BERAAT
 
Duruşmaya verilen 1 saatlik aranın ardından mahkeme heyeti kararı açıkladı. Suçları sabit görülen sanıklardan Yapı-Tek ortağı Halim Köse ile Yapı-Tek Proje Sorumlusu Kadir İpek'e 10'ar, dönemin Karadon Müessese Müdürü, TTK Genel Müdür Yardımcısı İsmail Güner'e 6 yıl 3 ay, Karadon Müessese Müdür Yardımcısı Yusuf Ünlütürk ile TTK İnşaat Emlak Daire Başkanı Mustafa Küçük'e de 5'er yıl hapis cezası verildi. Mahkeme, hapis cezası alan 5 sanığa yurt dışına çıkma yasağı getirirken, adli kontrol şartı uygulanmasını kararlaştırdı. Diğer sanıkların ise beraatlerine karar verildi.

DHA