Grup Başkanvekillerinden özür gibi açıklama

Mecliste yaşanan gerginliğin ardından, grup başkanvekilleri yaşanan olaydan duydukları üzüntüyü dile getirdi.

Grup Başkanvekillerinden özür gibi açıklama
06 Mart 2013 Çarşamba 23:13 tarihinde eklendi.

 

AK Parti Adıyaman Milletvekili Mehmet Metiner ile CHP Adana Milletvekili Ümit Özgümüş arasında yaşanan gerginliğin ardından, Meclis Başkanvekili Meral Akşener’in grup başkanvekilleri ile yaptığı görüşme yaklaşık 45 dakika sürdü. Görüşmenin ardından grup başkanvekilleri yaşanan olaydan duydukları üzüntüyü dile getirdi. 
 
TBMM Genel Kurulu’nda yaşanan gerginliğin ardından Meclis Başkanvekili Meral Akşener’in, grup başkanvekilleri ile kürsü arkasında yaptığı görüşme yaklaşık 45 dakika sürdü. Oturumu tekrar açan Akşener, “Genel Kurul’a yakışmayan sözler söylendi. Bu sözler milletvekillerine de Genel Kurul’a da yakışmadı. O yüzden iki grup başkanvekillerine söz vereceğim.” dedi. 
 
İlk sözü CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi aldı. Hamzaçebi, Genel Kurul’daki görüşmeler sırasında zaman zaman ortamın gerildiğini belirterek, “Ancak ortam ne kadar gerilirse gerilsin bir takım sözler söylenmemeli. Arzu etmediğimiz kelimeler arkadaşlarımızın ağzından çıkabiliyor. Sayın Özgümüş kendisinin de arzu etmediği bir takım kelimeler sarf etti. Gerçek dünyasında bu kelimeler yer yoktur. Ben bu üslubun Genel Kurul’da olmaması gerektiğini düşünüyorum. Daha uygun bir üslup ile bu görüşmelerin devam etmesini arzu ediyorum. Bu üsluptan dolayı üzgün olduğumu ifade ediyorum.” diye konuştu. 
 
Ardından AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal söz aldı. Ünal, Parlamenterlerin hangi üslup ile konuşmaları gerektiğinin düzenlendiğini hatırlatarak, “Aslolan Genel Kurul’un yüceliğini de belirleyen teamüllere ne kadar uyduğumuzdur. Ama maalesef son üç haftadır bu Genel Kurul kesinlikle kabul edemeyeceğimiz sözlere sahne olmuştur. Sen dedin, ben dedim şeklinde herhangi bir şekilde muhasebesini yapmak da doğru değildir. AK Parti grup başkanvekilleri olarak bizim grubumuzdan kurallara uygun olmayan, Meclis’in yüceliğine uygun olmayan söz ve davranış olmayacaktır. Diğer grup başkanvekillerini de bu anlayışta olduğuna inanıyorum.” dedi. 
 
Meclis Başkanvekili Meral Akşener ise, iç tüzüğün ilgili maddesindeki hususları dile getirerek, Genel Kurul görüşmeleri sırasında tüm milletvekillerinden konu dışına çıkılmaması ve temiz bir dil kullanılmasında hassasiyet gösterilmesini istedi. 
 
NE DEMİŞLERDİ?
 
AK Parti Adıyaman Milletvekili Mehmet Metiner ile CHP Adana Milletvekili Ümit Özgümüş arasında bu akşam yaşanan gerginlikte, vekiller birbirine hakaret etmişti. Özgümüş’ün, “Irak’ta atom silahları, kitle imha silahları var yalanı neyse; bugün Suriye’de Suriye yönetimi halkını katlediyor da aynı şekilde bir yalandır. Bu yalan üzerine kurulmuş bir strateji ile Türkiye orada adı konmamış bir savaşın içerisindedir…” sözleri üzerine, AK Parti Adıyaman Milletvekili Mehmet Metiner, “Ayıp, bu katliama bu şekilde arka çıkamazsınız” diyerek laf attı. Özgümüş, “Gevezelik yapma, otur yerine” diyerek karşılık verdi. Genel Kurul tutanaklarına yansıyan ifadelere göre, milletvekilleri birbirlerine ‘soytarı’ diye bağırdı. 
 
Birbirlerini üzerine yürüyen vekiller sonrasında şu ifadeleri de kullandı: 
 
-Ümit Özgümüş: Öldürürüm seni hıyarağa!
-Mehmet Metiner: Hıyar sensin, çakal?
-Ümit Özgümüş: Orada gene kalabalığı bulunca konuşmaya başladın. 
-Mehmet Metiner: Terbiyesizlik yapma. 
-Başkan: Birleşime 1 saat ara veriyorum.

CİHAN