Grup Yorum'a izin yok

Grup Yorum posterlerinin İzmit Belediyesi’nce yasaklandığı ileri sürüldü

Grup Yoruma izin yok
21 Şubat 2012 Salı 16:27 tarihinde eklendi, 1.010 kez okundu.

 

Grup Yorum’un 26 Şubat’ta İzmit’te vereceği konserin afişlerinin asılması talebi, İzmit Belediyesi tarafından uygun bulunmadı.

Konserin biletlerini satan Ada Organizasyon’dan yapılan yazılı açıklamada Grup Yorum posterlerinin İzmit Belediyesi’nce yasaklandığı belirtildi.

Milliyet Gazetesi'nden Yasemin Bay'ın haberine göre, İzmit Belediyesi Başkan Yardımcısı Ayhan Acar imzalı, 15 Şubat tarihli dilekçede şu sözlere yer veriliyor: “26 Şubat’ta İzmit Halk Eğitim Merkezi’nde gerçekleştireceğiniz Grup Yorum konseri için asmak istediğiniz afiş talebiniz uygun görülmemiştir.” Ada Organizasyon yetkilisi Ali Şenol, İzmit Belediyesi’nden yetkili bir isme ulaşmaya çalıştıklarını belirterek, şunları söyledi: 
 
“Mahkemece verilen bir ‘yasak’ kararı olmadan belediyenin vermiş olduğu bu karar tamamen keyfi-hukuksuzdur. Afişin yasaklanma gerekçesi olarak bir şey sunmadılar. Sadece uygun değildir diyorlar. Gayri ciddi bir açıklama. Prosedür şudur: Siz başvurursunuz; afişin, reklam, ilan tanıtım bedelini yatırırsınız. Size uygun bir yer gösterirler ve oraya afişinizi asarsınız. Bu işi 13 yıldır yapıyorum, ilk kez böyle bir şey oldu.” 
 
Belediye’nin açıklaması 
 
İzmit Belediyesi Başkan Yardımcısı Ayhan Acar ise uygulamanın Grup Yorum’a özel olmadığını belirterek şu açıklamayı yaptı: 
 
“5-6 ay önce bir uygulama başlattık. Görsel kirlilik yaratmamak adına hiçbir afişi astırmıyoruz. Belediyemizin kendi programları için bile bilboardlarımızı kullanıyoruz. Çeşitli konser, etkinlik afişleri asmak isteyen kurumları da bilboardlara yönlendiriyoruz. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ne ait bilboardlar kiralanabilir. Kiralamak isteyenlerin Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin çalıştığı ajansa başvurması gerekiyor. Afiş konusunda pek çok kurumun sıkıntısı var. Bu sıkıntının önüne geçmek için de şehrin 19 noktasına afiş asma standları yaptırıyoruz. Afişler, şehrin belirlediğimiz noktalarına konulacak olan bu standlarına asılabilecek sadece.” 
 
Şenol ise Acar’ın bu açıklamaları sonrasında şunları söyledi: 
 
“İstanbul’da ana arterlere afiş asılamaz, görüntü kirliliği yaratmamak için belediye böyle bir karar almıştır. İzmit Belediyesi de almış olduğumuz şu karar nedeniyle talebinizi olumsuz yanıtlıyoruz deseydi sıkıntı yoktu. Ama ‘uygun görülmemiştir’ diyorlar. Ayrıca bahsini ettikleri bilboardlar için yüksek meblağlar söz konusu.”