GSM firmaları neden sabit ücret alıyorlar?

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), vatandaşlardan gelen 'Telefon hizmetlerinde neden sabit ücret alınıyor?' sorusunu cevaplandırdı.

GSM firmaları neden sabit ücret alıyorlar?
22 Mart 2013 Cuma 10:36 tarihinde eklendi.

 

Sabit ücret, ses veya veri hizmetlerinin iletiminde kullanılan telefon hattının bakım ve onarım maliyetleri olduğuna dikkat çeken BTK, "Sabit ücret fiziksel hattın aktif olarak tutulabilmesi için alınmaktadır." açıklamasında bulundu.
 
Resmi internet sitesinde vatandaşlardan gelen soruları cevaplandıran BTK, sabit ücret alınmasına açıklık getirdi. Abonenin sahip olduğu telefon hattını ne ölçüde kullandığından bağımsız olarak söz konusu hattın işletmeciye bir maliyeti bulunduğuna dikkat çeken BTK, bahse konu maliyetin, abonenin yaptığı konuşmalardan tamamen bağımsız olduğunu bildirdi. BTK açıklamasında şu ifadelere yer verildi: "Abone sabit ücreti aktif bir telefon hattına sahip olma karşılığında ödemektedir. Temel telefon hizmetleri kapsamında elektronik haberleşme işletmecisinin katlandığı maliyetlerin büyük bir bölümü değişken maliyetlerden ziyade sabit ve batık maliyetlerden oluşmakta olup, sabit maliyetlerin sabit ücretler, hizmetin kullanımından kaynaklanan değişken maliyetlerin ise kullanım ücretleriyle karşılanması yaklaşımı dünyada yaygın olarak kabul görmüştür. Diğer taraftan, ülkemizde uygulanmakta olan elektronik haberleşme mevzuatında 'sabit ücret' açıkça yer almaktadır. Sabit ücret işletmeci tarafından uygulanan tarifeler kapsamında yer almaktadır."
 
TARİFE SEÇERKEN HANGİ HİZMETİ DAHA ÇOK KULLANACAĞINIZA KARAR VERİN
 
Bir vatandaşın 'Bana en uygun sabit telefon tarifesi hangisidir, nasıl karar vermeliyim?' sorusunu da cevaplandıran BTK, tüketicilerin birey bazında elektronik haberleşme hizmetlerinin çeşitlerine olan ihtiyacının değişebildiğini, bazılarının sesli veya görüntülü görüşmeleri daha fazla yapmaktayken bazılarının da kısa mesaj hizmetini daha çok kullandığını hatırlattı. Bazı tüketicilerin de mobil internet hizmetlerinden faydalandığına vurgu yapılan açıklamada, "Bu noktada, tüketicilerin tarifelerini seçerken öncelikle hangi hizmetleri hangi sıklıkta ve miktarda kullandıklarını belirlemelerinin gerekli olduğu görülmektedir. Seçilen abonelikte ön ödemeli veya faturalı hat ayrımı da önem arz etmektedir. Ön ödemeli aboneliklerde mobil elektronik haberleşme hizmetleri için ayrılan bütçenin yönetimi daha kolay olmakla birlikte, abonelerin hatlarına yükledikleri kredinin tükenmesi nedeniyle kullanımın kısıtlanması veya faturalı abonelere sunulan tarifelerden faydalanılamaması söz konusu olabilmektedir. Sabit ve mobil telefon hizmetlerinin her ikisi için de geçerli olmak üzere, hizmet alınan işletmecinin internet sitesinde aboneye özel kullanım bilgilerinin bulunduğu sayfalardan veya müşteri hizmetlerinden geçmiş dönemlerdeki kullanım miktarlarına ilişkin alınacak bilgiler, kullanım profilinin daha sağlıklı belirlenmesinde ve bu kapsamda daha iyi tarife seçimi yapılabilmesinde tüketicilere yardımcı olacaktır. Seçilen tarife veya kampanya için yapılan abonelik sözleşmelerinin koşulları ve süreleri de önem taşımaktadır. Bu konuda imzalama öncesinde sözleşmenin dikkatlice okunması ve karşılıklı taahhütlerin bulunması halinde taahhüt sürelerine dikkat edilmesi daha sonra yaşanabilecek sorunları azaltacaktır. Süre taahhütlü bir sözleşme yapılması halinde tüketicinin süresinden önce tarifeden ayrılması nedeniyle uygulanacak yaptırım ve cezaların miktarına dikkat edilmelidir."
 
Tüketicilerin dikkate alması gereken hususlardan birisinin de ücretlendirme periyotları olduğuna işaret edilen BTK açıklamasında, "İşletmeciler farklı hizmetler (ses, SMS, veri) ve arama yönleri (şebeke içi, diğer işletmecilere doğru, yurt dışına doğru) için tarifelerini farklı ücretlendirme periyotları uygulanacak şekilde belirleyebilmektedirler. Tüketicilerin söz konusu ücretlendirme periyotlarına dikkat etmeleri ve kullanım profillerine göre kendileri için en uygun ücretlendirme periyotlarının uygulandığı tarifeleri seçmelerinin uygun olacağı değerlendirilmektedir." görüşlerine yer verdi.

CİHAN