Gül, Dink cinayetinde devrede!

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Hrant Dink cinayetiyla ilgili talimat verdi.

Gül, Dink cinayetinde devrede!
28 Ocak 2011 Cuma 17:43 tarihinde eklendi.

 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Hrant Dink cinayeti ile ilgili olarak Devlet Denetleme Kurulu'na "konunun ayrıntılı bir biçimde incelenmesi" yönünde talimat verdi.
 
Cumhurbaşkanlığı'nın internet sitesinde yapılan açıklamada, Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in, 19 Ocak 2007 tarihinde, gazetesinin önünde kurşunlanarak öldürüldüğü, söz konusu menfur olayın faillerinin de kısa süre içerisinde yakalanarak, yargılama sürecinin başlatıldığı belirtildi. Bahsi geçen cinayetin öncesinde ve sonrasında yürütülen kamusal görevlerin ifası ile ilgili bazı iddiaların, kamuoyunda ve basında sürekli olarak yer aldığı belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
 
"Ayrıca, aynı iddialar gerek merhumun ailesi gerekse avukatları tarafından da dile getirilmektedir. Özetle, mezkur hususlar nedeniyle aradan dört yıl geçmesine rağmen; yakalanan faillerin başkaca irtibatlarının bulunup bulunmadığı hususunun tam olarak açıklığa kavuşturulamadığı ve yargılamanın sıhhatli bir biçimde yapılamadığı ifade edilmektedir. 
 
Öte yandan, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin 14 Aralık 2010 tarihinde kesinleşen Dink vd (2668/07) sayılı Kararında da 'Hrant Dink'in yaşam hakkının korunması ve cinayetin önlenmesinde kusuru olan yetkililer hakkında etkili soruşturma açılması' istenilmiştir. Bu kapsamda, 'Tahkikatı yürüten kişilerin bağımsız olmadığı ve izlenen araştırma yöntemlerinin yargısal nitelik taşımadığı' gerekçesiyle dosyanın tekrar açılması istenilmiştir.
 
Bu itibarla, Sayın Cumhurbaşkanımız Devlet Denetleme Kuruluna konunun ayrıntılı bir biçimde incelenmesi talimatını vermişlerdir. Söz konusu çalışma iki boyutta yürütülecektir. Merhum Hrant Dink'in ailesi ve diğer ilgili tarafların katkılarının da alınarak; yeni bir bilgi veya belgeye ulaşılabilmesi amacıyla olay öncesi ve sonrasında yürütülen idari tasarruf ve işlemlerin hukuka uygunluğu ile doğruluk ve yeterliliğinin araştırılması ve incelenmesi.
 
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarında da eleştirilen, kamu görevlilerinin yargılanması ile ilgili iç hukuk düzenlemelerinin geliştirilmesi amacıyla konu ile ilgili mevzuatın genel bir değerlendirilmesinin yapılması."