Gül 'başkanlık' sistemine mesafeli

“Şahsi olarak başkanlık sistemine mesafeliyim” diyen Gül, Türkiye'nin en önemli gündem maddesinin Kürt sorunu olduğunu söyledi.

Gül başkanlık sistemine mesafeli
05 Nisan 2011 Salı 08:01 tarihinde eklendi, 1.405 kez okundu.

 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Endonezya ziyareti sırasında Türk gazetecilerle bir araya geldi. Cumhurbaşkanı Gül’e, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "Seçimden sonra gerekirse referanduma götürürüz" açıklamasıyla gündeme gelen başkanlık sistemi tartışmaları soruldu.
 
Şahsi görüşünün başkanlık sistemine mesafeli olduğunu söyleyen Gül, Türkiye'de demokrasiye yeni geçiş yapılıyor olsa, parlamenter sistem olmasa o zaman daha uygun olabilirdi" dedi.
 
Başkanlık sisteminin tartışmaya açılmasının yararlı olduğunu belirten Gül, "Herkesin konunun detaylarını bilerek konuşması ve karar vermesi önemli..." diye konuştu. Abdullah Gül, cumhurbaşkanı yetkilerinin fazla olduğuna dair görüşünü de yineledi.
 
Cumhurbaşkanı Gül, "Bugünkü anayasanın askeri bir dönemde oluşturulması ve o dönemki genelkurmay başkanının cumhurbaşkanı seçilmesi sonucu, cumhurbaşkanının yetkilerinin fazla tutulduğunu" dile getirdi.
 
Kürt sorununu Türkiye'nin en önemli problemi olarak nitelendiren Gül, son iki yılda çözüme ilişkin önemli gelişmeler yaşandığını belirtti. Ayrıca , "Bu konuyu kendi içimizde konuşarak Türkiye'nin meselesi olmaktan çıkarmamız gerekir" de dedi.