Gül-Biden görüşmesinin perde arkası

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın görüşmesinde, PKK'dan Suriye'ye, Irak'ın geleceğinden İran'a, birçok konu gündeme geldi.

Gül-Biden görüşmesinin perde arkası
03 Aralık 2011 Cumartesi 10:47 tarihinde eklendi, 1.020 kez okundu.

 

Yetkilinin verdiği bilgiye göre, Gül-Biden görüşmesine 1 saatlik süre ayrılmasına rağmen, görüşme 2 saate yakın sürdü.
 
Bunun Gül ile Biden arasındaki görüşmenin “derinliği ve kapsamlığının bir yansıması” olduğunu belirten yetkili, “Biden, Gül'ü yıllardır tanıyor. Daha önce birçok kez görüşmüşlerdi. Biden, Gül'ün bilgeliği ve sorunlara yaklaşımına büyük bir takdir duyuyor” dedi.
 
JOE BIDEN TÜRKİYE'YE BÖYLE GELDİ / FOTO GALERİ
 
CUMHURBAŞKANI GÜL BIDEN'I BÖYLE KARŞILADI / WEBTV
 
“IRAK KONUSU ÜZERİNDE ÇOK FAZLA DURULDU”
Yetkiliye göre, ABD'nin bu yıl sonuna kadar askerlerini bu ülkeden çekiyor olması nedeniyle, özellikle Irak konusu üzerinde çok duruldu.
 
GÜL-BIDEN GÖRÜŞMESİNDEN KARELER
 
Biden, görüşmede Türk tarafına, “Irak'la olan bağlantımızı koparmıyoruz. Bağımızın yapısı, askeri yapıdan sivil bir yapıya dönüşüyor, ancak birçok bakımdan aslında bağlarımızı daha da derinleştiriyoruz” mesajını iletti.
 
İRAN'IN IRAK'A ETKİSİ
Yetkili, görüşmede İran'ın Irak'taki etkisinin de ele alındığını söyledi. Biden, Irak'ın, başta İran olmak üzere dış müdahalelere çok güçlü itirazlarının olduğunu ifade etti.
Irak'taki seçimlerin, İran'ın ülkedeki her kesimi etki altına alamadığının göstergesi olduğunu belirten Biden, İranlıların seçimlerin sonucuna ve hükümete dikte etme gayretlerinin boşa çıktığını kaydetti.
 
Görüşmede, Irak'ta hidrokarbon yasasının çıkarılmasına dönük beklentiler de konuşuldu. Biden, bazı Iraklı muhataplarının, kendisine, bu yasa üzerinde önümüzdeki haftalarda ilerleme sağlanması şansının bulunduğunu söylediklerini aktardı.
 
Irak'taki Araplar ve Kürtler arasındaki ilişkiler de gündeme geldi.
 
PKK VE SURİYE
Yetkili, Gül-Biden görüşmesinde gündeme gelen bir diğer konunun PKK olduğunu söyledi.
 
Biden, iki ülkenin ortak sorunu olan bu meselenin çözümünde ABD olarak Türklere yardım etmeye olan bağlılıklarını yineledi. Biden ayrıca, Irak'ı ziyareti sırasında bir araya geldiği Iraklı yetkililerden, PKK terörizminin yol açtığı sorunla mücadelede daha fazlasını yapma taahhüdünü duyduğunu aktardı.
 
Görüşmede Suriye de gündemdeydi.
 
Biden, bölgedeki bazı çevrelerin Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad rejimi sonrasında neler olabileceği konusundaki belirsizliğe dair kaygılarını anladığını söyledi.
 
Bununla birlikte Biden, Esad ve rejiminin şu anda Suriye'de istikrarsızlığın kaynağı olduğunu ve sadece Suriye'de değil, ötesinde de mezhepsel çatışmaları körükleme yönünde en büyük tehlikeyi ortaya koyduğunu ifade etti.
 
Yetkili, birincil amacın Esad rejiminin kendi halkını öldürmesine son vermesini sağlamak ve Esad'ın iktidarı terk etmesi olduğunu vurguladı.
 
Ancak, Suriye'de uluslararası bir tampon bölge oluşturulması konusu gündeme gelmedi.
 
İRAN KONUSUNDA KAPSAMLI GÖRÜŞME
Biden, İran'ın bölgedeki etkisinin azaldığı yönündeki değerlendirmesini dile getirdi.
 
ABD Başkan Yardımcısı, İran'ın, nükleer programıyla ilgili tereddütleri gidermeyi reddetmesinden nükleer silahların yayılmasının önlenmesi anlaşmasını ihlaline, Suudi Arabistan'ın Washington Büyükelçisine suikast planından Tahran'daki İngiliz Büyükelçiliğine saldırıya ve Türkiye ve NATO radar sistemine tehditlerine kadar uzanan bir dizi “taşkın eylemleri”nin sonucunda daha da yalnızlaştığını söyledi.
 
Yetkili, Biden'ın Hürriyet'e verdiği röportaja ithafen, “Biden, Türkiye'nin İran'a daha sert yaptırımlar uygulaması çağrısında bulunuyor, peki İran'a daha sert yaptırımlar konusunu konuştular mı?” sorusu üzerine, görüşmede bu konunun gündeme gelmediğini söyledi.
 
KIBRIS SORUNU, TÜRKİYE-İSRAİL, TÜRKİYE-ERMENİSTAN İLİŞKİLERİ
Görüşmede Kıbrıs konusunun da ele alındığını ifade eden yetkili, Biden'ın, gelecek aylarda bu konuda BM'nin öncülüğünde gerçek bir ilerleme sağlanması umudunu dile getirdiğini ifade etti.
 
Türkiye-İsrail ilişkilerinin gündeme geldiği görüşmede Biden, “ABD'nin en yakın iki dostu ve ortağının, aralarındaki ilişkilerde oluşan zararı ve mevcut gerginlikleri onarma yolunda çalışmalarının önemli olduğunu” belirtirken, bunun hem Türkiye hem de İsrail'in yararına olacağını, iki tarafın da bu uğurdaki fırsatları yakalamak için çalışacaklarını umduğunu belirtti.
 
Görüşmede son olarak, Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin ele alındığını ifade eden yetkili, Biden'ın, Çiçek'le görüşmesinde olduğu gibi bu görüşmede de protokollerin TBMM'nin gündemine yeniden getirilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdiğini ve TBMM'nin bu konuda adım atacağı umudunu ortaya koyduğunu kaydetti.