Gül, Letonya ve Litvanya’ya gidecek

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, eşi Hayrunnise Gül ile birlikte davetler üzerine Letonya ve Litvanya’ya resmi ziyaret gerçekleştirecek.

Gül, Letonya ve Litvanyaya gidecek
29 Mart 2013 Cuma 15:40 tarihinde eklendi, 1.215 kez okundu.

 

Basın merkezinden verilen bilgiye göre; Cumhurbaşkanı Gül ve eşinin  1-3 Nisan 2013 tarihlerinde Cumhurbaşkanı Andris Berzins’in daveti üzerine Letonya ardından da Cumhurbaşkanı Dalia Grybauskaite’nin davetine 3-4 Nisan 2013 tarihlerinde Litvanya’ya resmi ziyaret gerçekleştireceği duyuruldu.
 
Gül’ün ziyaretleri Türkiye’den 11 yıl sonra bu ülkelere yapılan devlet başkanı düzeyinde ilk seyahatler olması bakımından önem taşıyor. Gül Letonya’yı ziyaretleri sırasında, Cumhurbaşkanı Berzins ile yapacakları baş başa ve heyetler arası görüşmelerin yanı sıra, Meclis Başkanı Solvita Aboltina, Başbakan Valdis Dombrovskis ve Dışişleri Bakanı Edgars Rinkevics’i kabul edecek.
 
3 Nisan günü Litvanya’ya geçecek olan Cumhurbaşkanı Gül, Vilnius’ta, Cumhurbaşkanı Grybauskaite ile görüşecek.
 
Sonra  Meclis Başkanı Vydas Gedvilas ve Başbakan Algirdas Butkevicius ile bir araya gelecek.
 
Cumhurbaşkanı Gül ayrıca, her iki ülkede, ev sahibi Cumhurbaşkanı ile birlikte seçkin müteşebbisleri bir araya getirecek İş Forumu toplantıları toplantılarında katılımcılara hitap edecek.
 
TÜRKİYE İLE LETONYA VE LİTVANYA’NIN TARİHİ DOSTLUĞU
 
Türkiye ile Letonya ve Litvanya arasındaki tarihi bağlardan güç alan müstesna dostluk ve ittifak ilişkileri, son dönemde artan üst düzeyli ziyaretlerle giderek güçleniyor. Türkiye, müşterek bir vizyona ve değerlere sahip olduğu Letonya ve Litvanya ile NATO içinde ve Avrupa Birliği bağlamında da yakın dayanışma ve verimli bir diyalog içinde. Litvanya bu yılın ikinci yarısında, Letonya ise Türkiye’nin G-20 Dönem Başkanlığı’nı yürüteceği 2015 yılının ilk yarısında Avrupa Birliği’nin Dönem Başkanlığını üstlenecek.
 
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Letonya ve Litvanya’ya yapacağı resmi ziyaretler, Türkiye’nin her iki ülkeyle olan işbirliğinin daha da ilerletilmesi doğrultusundaki karşılıklı siyasi iradenin teyit edilmesi ve ikili ilişkilerin tüm boyutlarıyla gözden geçirilerek her alanda daha da geliştirilmesi imkanlarının ayrıntılı şekilde ele alınmasına vesile olacak.

CİHAN