Gül'den ikili ticaret vurgusu

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Gana Cumhurbaşkanı John Dramani Mahama onuruna Çankaya Köşkü'nde akşam yemeği verdi.

Gülden ikili ticaret vurgusu
22 Ocak 2013 Salı 22:50 tarihinde eklendi.

 

Gül, Gana'ya yaptığı ziyaret sonrasında ikili ticaretin yüzde 85 artarak 550 milyon dolara ulaşmasının ülkeler arasındaki potansiyelin harkete geçmeye başladığının en somut göstergesi olduğunu ifade etti.
 
Cumhurbaşkanı Gül, yemekte yaptığı konuşmada henüz 15 gün önce yemin ederek göreve başlamasına rağmen ilk ziyaretini Türkiye'ye yapan Gana Cumhurbaşkanı John Dramani Mahama'nın ziyaretinin kendilerini onurlandırdığını ifade edip, "Bu ziyaret Türkiye-Gana dostluğunun ulaştığı merhaleyi göstermiştir." dedi. 
 
2011 yılı Mart ayında Gana'ya yaptığı geziden güzel anılarla ayrıldığını ifade eden Gül "Güzel ülkenize yaptığım ziyaret sırasında iki ülkenin iş adamlarına hitap edip Gana'nın kakaoda, Türkiye'nin fındıkta ne kadar önde olduğunu anlatmış ve fındıklı çikolata yapma tavsiyesinde bulunmuştum. Bu çerçevede ziyaretimden bu yana ikili ticaretimiz yüzde 85 artarak 550 milyon dolara ulaşması ülkelerimiz arasındaki potansyelin harkete geçmeye başladığının en somut göstergesi olmuştur." şeklinde konuştu. 
 
Gana'nın Ankara Büyükelçiliği'nin faliyete geçmesinin iki ülke arasındaki ilişkinin geleceği açısından sevindirici olduğunu ifade eden Gül, Gana'nın Cumhurbaşkanı John Dramani Mahama liderliğinde hız kazanan dönüşümünün başta enerji, turizim, savunma sanayi ve mütaahhitlik olmak üzere, çeşitli söktörlerde sunduğu fırsatlarla iki ülke arsındaki ilişkilerin geliştirilmesinde anahtar rol oynayacağını kaydetti. 
 
Gül iki ülke arasında eğitim ve bilim işbirliğinin de son dönemde arttığının altını çizerek, "Bu kapsamda, çok sayıda üniversiteler arasında akedemik ortaklıklar kurulmakta, karşılıklı olarak misafir ettiğimiz öğrenci ve bilim insanları ise halklarımız arasındaki beşeri bağların kuvvetlenmisine hizmet etmektedir. Bu tür faliyetler önümüzdeki yılların vizyonununu inşa etmek açısından son derece faydalı olacaktır." dedi.
 
Gana Cumhurbaşkanı John Dramani Mahama ise iki ülke arasındaki ticaret, yatırımlar, teknik ve kültürel iş birliği alanlarında ilişkilerin muazzam bir gelişme göstermesinden memnuniyet duyduğunu belirterek, ''Gana ve Türkiye, ortak demokratik değerleri paylaşan ve sürdürülebilir ekonomik kalkınma için gerekli olan barış, istikrar ve güvenliğe sahip iki ülkedir. Yakın zamanda Türkiye'de görülen hızlı ekonomik büyümeden çok etkilendik ve Türkiye'nin Afrika ülkeleri ile kuvvetli dostluk bağları ve gerçek bir ortaklık gerçekleştirmeyi istemiş olmasından da büyük memnuniyet duyuyoruz'' diye konuştu. 

CİHAN