'Gulu gulu dansı dedi, korktuk'

TBMM alt komisyonuna basına kapalı bilgi veren 28 Şubat döneminin Genelkurmay Başkanı Karadayı, “Merhum Erbakan ‘kanlı mı olacak kansız mı’ dediğinde yavaş yavaş asker olarak korktuk” dedi.

Gulu gulu dansı dedi, korktuk
15 Temmuz 2012 Pazar 09:49 tarihinde eklendi, 1.149 kez okundu.

 

TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu bünyesinde oluşturulan 28 Şubat Darbesi ve 27 Nisan e-Muhtırası Alt Komisyonu’nda basına kapalı olarak konuşan, dönemin Genelkurmay Başkanı, emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı ve dönemin İçişleri Bakanı Meral Akşener’in çarpıcı açıklamalarının resmi tutanakları, çarpıcı ifadeler içeriyor.
 
Milliyet'in haberine göre, “Merhum Erbakan ‘kanlı mı olacak kansız mı’ dediğinde yavaş yavaş asker olarak korktuk. Pompalı tüfeklerin bazı yerlerde toplandığı bilgisi vardı” diyen Karadayı’nın, o dönem kapalı kapılar ardından yaşananlara ilişkin açıklamaları tutanaklara şöyle yansıdı:
 
Tarikat liderlerinin, sarıklı, cüppeli, sakallı, şalvarlı, rejim karşıtı bazı görüşleri Başbakanlık şeyine intikal etti. Anadolu’nun muhtelif yerlerinde rejim karşıtı vaazlar verilmeye başlandı. Bunlar tabii bizi üzdü, Türkiye’yi üzdü. Yollarda trafik kesilmek suretiyle namaz kılmalar başladı. Sincan’daki Kudüs Gecesi, Filistin halkına destek yönünden çıkıp rejim karşıtı olaylar haline döndü. Orada televizyon habercisi bir kadın da dövüldü. TSK’ya dinsizlik iftiraları atılmaya başlandı. Her kışlada cami olmasına rağmen her nedenle asker dinsiz çıktı ortaya. Aczimendiler’in Ankara yürüyüşü çıktı ortaya. Çeşitli cemaatlerin laikliğe aykırı beyanatları var.
 
TANKLARIN YÜRÜMESİ TESADÜF
Ters zamanda ters iş, ters rastlantı. Şimdi orada Sincan olayları oluyor bir de, tanklar oradan geçiyor. Darbe söylentileri ortaya çıktı. Bu tankların yürüyüşünden benim haberim yoktu. Sayın Cumhurbaşkanı’na bunu söylemiştim. Sonra öğrendim ki tanklar oradan geçer ve Askeri Havaalanı var ya, oranın NATO’yla irtibatı olurmuş, zaman zaman oraya gider eğitim yaparlarmış. Tanklar o gün geç gitmiş. Çünkü tanklardan birisi arıza yapmış. Tanklar yürüdü ama bunun sebeplerini kimse bilmiyor.
 
ASKER OLARAK KORKTUK
İslam Birliği lafları çıktı. İnsanlar, ‘Türkiye nerede gidiyor’ diye düşünmeye başladı. Merhum Başbakan, ‘bunlar fasa fiso” dedi. ‘Sürekli aydınlık için bir dakika karanlık’ eylemleri çıktı, ‘mum söndü oynuyorlar’ denildi. ‘Gulu gulu dansı’ lafı ortaya çıktı. Sonra gene bir ifade ‘kanlı mı olacak, kansız mı olacak? Bu rejim kanlı mı değişecek, kansız mı değişecek?’ Bu çok vahim bir ifade. Ne demek, ‘Kanlı mı olacak, kansız mı olacak?’ Tabii, ‘kadayıfın altı kızardı, kızarmadı’ lafları var. Bu arada tabii, dış etkileri de görmeye başladık ama biz yavaş yavaş asker olarak korkmaya başladık. Allah korusun, PKK durmuş, bitmiş, yeni başta bir iç huzursuzluk çıkarsa, biz bundan korkuyoruz. Partiyle, şununla bununla alakamız yok, bir şikayetimiz de yok, davam ediyor biz ama bu şekilde söylemler, bu şekilde eylemler bizi rahatsız ediyor.
 
BİZİ SİYASETE SOKMAYIN DEDİM
Ondan sonra, ben Sayın Başbakan’a, rahmetliye dedim ki; ‘Efendim, bu konularda basında, şurada burada askeri siyasete çekecek çok baskılar, görüntüler var. Bizi, askeri siyasete sokmayın ve o görüntüyü ortadan kaldıralım. Başbakanlık’ta bir grup kurun, o grup onları ifade etsin, artık bundan sonra biz ancak gelen raporları size göndeririz...
 
POSTMODERN DARBE DEMEK APTALCA
(“Çevik Bir, sizin adınıza konuşanlar diyor ki ‘bu bir postmodern darbedir’. Öyle mi” sorusu üzerine) Postmodern darbe ifadesini kullanan fevkalade aptalca bir ifade kullanmıştır. Hani bazı insanlar vardır, ileri çıkmak, önde görünmek şeyi... bunu kim çıkarttı, nereden çıkarttılar hâlâ hayıflanırım ve üzülürüm.
 
BATI ÇALIŞMA GRUBU YOK
Batı Çalışma Grubu diye bir grup yoktu. Yani ismi böyle yani Batı Çalışma Grubu diye bir grup. Şu anda dava meselesi, fazla konuşmak istemiyorum. Fişleme meselesini de ilk defa duyuyorum. Dava açıldıktan sonra duydum, şaşırdım kaldım. Güven Erkaya’nın Meral Akşener’i tehdidinden haberim yok.