Gümrükte ''Tek Pencere'' sistemi

Gümrüklerde zaman ve maliyet kaybını azaltması planlanan ''Tek Pencere'' sisteminin Türkiye'de de uygulamaya konulması için yapılacak çalışmalar, sistemin kurulması ve işletilmesine ilişkin işlemler Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın koordinasyonunda yürütülecek.

Gümrükte Tek Pencere sistemi
20 Mart 2012 Salı 11:35 tarihinde eklendi.

 

Gümrük hizmetlerinde ''Tek Pencere'' sistemine ilişkin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan imzalı genelge, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı. 
     
Genelgede, cumhuriyetin 100. kuruluş yılı olan 2023'te, Türkiye'nin 500 milyar dolar ihracat hacmi ile dünyanın en büyük on ekonomisi içerisinde yer almasının hedeflendiği hatırlatıldı. 
     
Bu hedefin gerçekleştirilebilmesinde, uluslararası ticarete konu eşyanın gümrüklemeye bağlı çeşitli işlemlerden kaynaklanan maliyetlerinin en aza indirilmesi ve böylece uluslararası piyasalarda daha rekabetçi bir düzeye ulaşılmasının büyük önem taşıdığı ifade edildi. Genelgede, uluslararası ticaretin; ithalat, ihracat, transit gibi işlemlerinden kaynaklanan maliyetlerinin daha aşağı seviyelere indirilebilmesi için, eşyanın Türkiye'ye girişinden çıkışına kadar uygulanan birtakım işlem ve süreçlerin daha etkin ve verimli şekilde yönetilmesi gerektiği belirtildi. 
     
Koordinasyon yetkisi Gümrük Bakanlığında- 
     
Bu kapsamda sayılabilecek liman işlemleri, gümrük işlemleri, teknik kontroller ve belgelendirme gibi işlemlerden kaynaklanan maliyetlerin daha rekabetçi bir düzeye çekilebilmesinin, söz konusu süreçlerde görevli olan kurum ve kuruluşların belirli bir strateji kapsamında ve koordinasyon içerisinde çalışmalarıyla mümkün olacağı kaydedilen genelgede, şu ifadelere yer verildi: 
     
''Belirtilen işlem ve süreçlere bağlı olarak gümrüklerde ortaya çıkan zaman kaybını ve maliyetleri azaltmak için, ilgili kurum ve kuruluşlar arasında entegre bir yönetim sistemi tesis edecek olan 'Tek Pencere' sisteminin kurulması gerekmektedir. 
     
'Tek Pencere' sisteminin kurulması ile birlikte; uluslararası ticarete ve taşımacılığa konu olan eşya için gerekli bilgi ve belgeler, söz konusu ticaretin ilgilileri ve taşıyıcılar tarafından uluslararası geçerliliği olan standart formatta, tek bir başvuru noktasına sunulabilecektir. Bu kapsamda gerekli onaylar, elektronik ortamda yine aynı başvuru noktasına iletilebilecek, eşyanın kontrollerinin de koordinasyon ve işbirliği içerisinde, ilgili kurum ve kuruluşlarca aynı yer ve zamanda yapılması sağlanmış olacaktır. 
   
 Öte yandan, 450/2008 sayılı AB Konsey Tüzüğü ile kabul edilen Modernize Gümrük Kodunda yer alan 'Tek Pencere' sistemine ilişkin hükümler, 2013'te tüm AB üyesi ülkelerde uygulamaya girecektir. 'Tek Pencere' sisteminin ülkemizde de uygulamaya konulması için yapılacak çalışmaların, sistemin kurulması ve işletilmesine ilişkin iş ve işlemlerin Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın koordinasyonunda yürütülmesi uygun görülmüştür.'' 
     
Genelgede, bu çerçevede Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın koordinasyonunda yürütülecek çalışmalara; ilgili bakanlık, kurum ve kuruluşlarca azami düzeyde katılım ve destek sağlanması, sistemin kurulması ve işletilmesine ilişkin iş ve işlemlerin en üst düzeyde ortaya konulacak koordinasyon, işbirliği ve anlayışla öngörülen zaman içerisinde yerine getirilmesi istendi.