Güneş cilt kanseri riskini artırıyor

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Dermatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Selda Işık, güneşin cilt kanseri riskini artırdığını belirterek, vatandaşların buna dikkat etmesini istedi.

Güneş cilt kanseri riskini artırıyor
19 Temmuz 2013 Cuma 23:05 tarihinde eklendi, 4.204 kez okundu.

Tartışmasız güneş en önemli yaşamsal kaynak, birçok olumlu yönü var ama olumsuz yönleri de var. Güneşin olumsuz yönleri yaz aylarında daha da belirgin hale gelmeye başlıyor. Güneşe bağlı olarak bu dönemde en sık görebilen yan etkiler güneş yanıkları ve güneş alerjileridir.

Vatandaşların bu olumsuzluklardan etkilenmemesi için uyaran Yrd. Doç. Dr. Işık, "Güneşin daha uzun dönemde ortaya çıkan etkileri de var. Örneğin güneş, cilt kanseri riskinde bir artışa neden olabiliyor.

Cilt kanserleri dışında ciltte erken yaşlanma, kuruluk, kalınlaşma, lekelenmeler, çiller, ben sayılarında ve benlerin tehlikeli tiplere dönüşmesinde artış gibi birçok olumsuz faktöre de yol açabiliyor. Ayrıca güneşin bağışıklık sistemini baskılama gibi bir özelliği de var.

Güneş’in en etkili olduğu öğlen saatlerinden 2, 3 saat önce ve sonrasını en riskli saatler olarak alabiliriz. Örneğin sabah 10 ile öğleden sonra 3 arasındaki saatler güneşe çıkılmasını önermediğimiz saatlerdir.

Pratik olarak eğer saatin çok farkında değilsek şunu söyleyebilirim; gölgeniz boyunuzdan uzun ise daha dışarı çıkılabilir bir saattir, kısa ise güneşin zararlı etkilerine daha fazla maruz kalabileceğiniz bir saattir." şeklinde konuştu.

DOĞRU GİYİNMEK ÇOK ÖNEMLİ

Güneşin zararlarına maruz kalmamak için ilk önce güneşin dik geldiği saatlerde dışarı çıkılmamasını tavsiye eden Işık, şöyle devam etti: "Korunmada ikinci önemli basamak ise doğru giysi seçimi, doğru giyinmek. Yazın genelde açık renkli ve açık kıyafetler tercih edilir.

Ama sanılanın aksine sık dokulu, pamuk ya da pamuk polyester karışımı, biraz daha koyu renk giysiler ile kol, bacak gibi güneş gören tüm alanları kapatabildiğimiz giysiler güneşten korunmak için çok daha uygundurlar. Ek olarak geniş kenarlı şapkalar ve güneş gözlüğü de kullanılmalı.

Pratik olarak da bir giysinin kumaşını ışığa, güneşe doğru tuttuğunuzda ışığı ne kadar az geçiriyorsa o giysi o kadar iyi koruyor gibi düşünebiliriz. Çok daha şiddetli güneş alerjileri olan hastalar için de güneş koruma faktörlü özel giysiler var ama bunlar temini biraz daha zor ve pahalı ürünler. Bireyler bunları satın almak yerine uygun giysi seçebilirler."


CİHAN