Güneş’teki patlama dünyayı vuracak

Güneş'te dün son dört yılın en kuvvetli patlaması meydana geldi. Bilim insanları bunun Dünya'daki iletişim sistemlerini olumsuz etkileyebileceğini belirtti.

Güneşteki patlama dünyayı vuracak
18 Şubat 2011 Cuma 11:12 tarihinde eklendi, 1.657 kez okundu.

 

NASA, Güneş’te son 4 yıldır yaşanan en büyük patlama olarak kayıtlara geçen olayın, dünyada manyetik fırtınalar ve radyo dalgalarında bozulmalar gibi bazı değişimlere neden olacağı bildirdi.

Patlamadan bu yana Çin’in güneyindeki radyo dalgalarında kesintiler yaşanmaya başlamışken, uzmanlar haberleşme ve iletişim araçlarının olumsuz yönde etkilenebileceğini söyledi. NASA’nın uzay aracı da patlamanın yaşandığı bölgeden mor ötesi radyasyon dalgalarının yayıldığını açıkladı. İngiliz uzmanlar jeomanyetik fırtına konusunda uyarıda bulunurken, patlamadan sonra güneşin üzerindeki manyetik alanlar nedeniyle oluşan güneş lekelerinde artış tespit edildi. 
 
Sert rüzgârlara yol açabilir
Güneş’teki patlamanın dünyada sert rüzgar ve fırtınalara yol açması beklenirken, volkanik faaliyetlerin de artmasından korkuluyor. Güneş’in ‘uyandığını’ belirten uzmanlar, patlamanın alevlerinin dünyaya yöneldiğini ve güneşten çıkan moleküllerle dolu dev bir bulutun kısa sürede dünyaya ulaşabileceği ihtimalinden söz ediyor. İnsan ilişkilerini de olumsuz yönde etkileyeceği söylenen patlamanın bir benzeri 1973’te yaşanmış ve oluşan manyetik fırtına, Kanada’nın Quebec bölgesi yakınlarında 6 milyon kişiyi bir süreliğine karanlığa mahkûm etmişti.