Güney Kıbrıs'a İsrail elektriği

Kıbrıs Rum kesimi ile İsrail arasında Euroasia Interconnect isimli denizaltı elektrik kablo ağı projesinin ilk aşamasına ilişkin anlaşma Kudüs'te imzalandı.

Güney Kıbrısa İsrail elektriği
06 Mart 2012 Salı 10:31 tarihinde eklendi, 1.168 kez okundu.

Kıbrıs Rum basınına göre, anlaşma, İsrail ile Avrupa kıtası arasında enerji transferi çabasının ilk aşamasını teşkil ediyor. Anlaşma uyarınca, Akdeniz devletleri arasında denizaltı elektrik enerjisi kablo hattı kurulmasına ilişkin yaşayabilirlik incelemesi yapılacak.
    
İlk etapta İsrail-Güney Kıbrıs arasında 2 bin metre derinlikte ve 287 kilometrelik denizaltı elektrik kablo ağının 2016'da tamamlanması hedeflenirken, ağın, İsrail'i Güney Kıbrıs ve Yunanistan üzerinden Avrupa'ya bağlaması öngörülüyor.
    
Kudüs'de imzalanan anlaşma sırasında konuşan İsrail Elektrik Örgütü Danışman Müdürü Yiftach Ron Tal, Euroasia Interconnect isimli çalışmayı ''tarihi olay'' olarak niteledi. İsrail Enerji ve Su Bakanı Uzi Landau ise ''İsrail, Kıbrıs' ve Avrupa'dan elektrik enerjisi alabilecek, gelecekte de bunlara enerji sağlayabilecek durumda olacak'' dedi. Landau, İsrail'in Avrupa ile bağlanmasının ''İsrail'i bölgedeki bir istikrar ülkesi haline getireceğini'' kaydetti.
    
Yunan Devlet Elektrik İdaresi Quantum Energy Güney Kıbrıs yetkilisi Athanasios Ktoridis, bütün tarafların bu anlaşmadan menfaat sağlayacağını söyledi. ''Yunanistan'ın enerji verimini artıracağını ve Avrupa enerji satranç tahtasında önemli bir unsur haline geleceğini'' ifade eden Ktoridis, ''Kıbrıs artık bir ada olmayacak, ülke içi ve dışına istikrarlı şekilde enerji akımı sağlayacak, İsrail de Avrupa kıtasında önemli bir hale gelecek'' ifadesini kullandı.
    
Elektrik ve doğalgaz alanını kapsayan anlaşmanın, elektrik enejisi bağlantısı ve Doğu Akdeniz'deki doğalgazın Yunanistan üzerinde Avrupa'ya naklini öngördüğü belirtildi.