Güney Kıbrıs'a kötü haber

İsrail, Güney Kıbrıs’ın parselleyerek “Münhasır Ekonomik Bölge” ilan ettiği deniz bölgesindeki 12’nci parselin ihtiva ettiği doğalgaz yatağında yaptığı keşif sondajında sadece bir milyar ayak küp doğalgaz bulunduğunu tespit etti.

Güney Kıbrısa kötü haber
11 Şubat 2013 Pazartesi 13:51 tarihinde eklendi.

 

Güney Kıbrıs Rum kesiminde yayınlanan Alithia, gazetesi “12’nci Parselden Kötü Haber... Teyit Sondajı Neden Gecikiyor” başlıklı haberinde, İsrail’in keşif sondajından çıkan sonucun, bahse konu hidrokarbon yatağının sözde Rum “MEB”i içerisinde kalan bölümündeki potansiyel rezervler konusunda endişe yarattığını yazdı.

Gazete, İsraillilerin, 12’nci parselin kendi MEB’leri içerisindeki bölümünde keşif sondajı yaptıklarını, ilk bulguların o kadar da cesaret verici olmadığını, yatakta sadece 1 milyar ayak küp doğalgaz bulunduğunu gösterdiğine işaret etti. Habere göre “Afrodit” olarak da bilinen 12. parselde ilk sondajı 2011’de tamamlayan ve 7 milyar ayak küp rezerv... Noble Energy isimli Amerikan şirketinin, geçen yılın sonunda yapacağı açıklanan teyit sondajını önce bu yılın şubat ayına, daha sonra nisana, şimdi de hazirana aktarmasının, hatta ekime sarkabileceği söylemlerinde bulunmasının, İsraillilerin elde ettiği bulgularla ilişkilendiriliyor. Gazete, 12’nci parselin tam da sözde Rum MEB’i ile İsrail MEB’inin kesişme noktası olduğunu ve altındaki hidrokarbon yatağının hangi noktasında sondaj yapılırsa yapılsın, yüzde 50-50 müşterek istifade çerçevesi bulunduğunu hatırlattı.
 
“KÖTÜ HABERİ” KASİNİS DE TEYİT ETTİ
 
Habere göre, Rum Devlet Hidrokarbon Şirketi (KRETİK) Başkan Yardımcısı Solon Kasinis “İsrailliler iyi sonuçlar bulmadı ancak bulgular halen değerlendiriliyor. İsrailliler, kendi paylarına düşen yatağın ihtivasını saptamak için aynı jeolojik yapının, ara çizginin ötesinde bulunan kendi taraflarında sondaj yaptılar. Elde ettikleri sonuçlar, bizim kendi yatağımızla ilgili miktarı değerlendirmemize yardımcı olacak. İçeriğini görmek ve kendimizinkini değerlendirmek için bulguları teati etmek istiyoruz” ifadesini kullandı. Aynı gazete, 12’nci parselin imtiyaz hakkına sahip Noble Energy şirketinin bu parseldeki haklarının yüzde 30’unu devretmek üzere anlaştığı ve Rum yönetiminin de onayladığı Delek isimli İsrail şirketi ile bu konudaki nihai anlaşmanın bugün imzalanacağını yazdı.
 
İmzaların Rum Ticaret Sanayi ve Turizm Bakanlığı’nda, İsrail’in Güney Kıbrıs’taki Büyükelçisi’nin huzurunda atılacağına işaret eden gazeteye göre analizciler, Noble ile Delek’in 12’nci parseldeki hakları konusunda vardıkları anlaşmanın Güney Kıbrıs’ın İsrail’le işbirliğini; özellikle İsrail’in Leviathan parselinden çıkan doğalgazın Rum tarafında yapılacak terminal üzerinden Avrupa’ya ihraç edilmesi açısından güçlendireceğini değerlendiriyor.
 
Öte yandan Haravgi’nin “Kıbrıs Siyasi Açıdan Zırhlanıyor” başlıklı haberine göre Rum Ticaret Sanayi ve Turizm Bakanı Neoklis Silikiotis, Delek ile bugün imzalanacak ve İsrail şirketi “Aftodit”in yüzde 30 imtiyaz hakkını elde edeceği sözleşmenin Güney Kıbrıs’ı siyasi açıdan zırhlandıracağını söyledi.Habere göre, Silikiotis dünkü açıklamasında hem Noble’ın, hem de Delek’in İsrail’in Leviathan parselindeki hakların çoğunluğuna sahip olması nedeniyle 12’nci parselle alakalı bu gelişmenin yeni olgular yaratacağını belirterek şunları söyledi: “Tarihte ilk defa ülkenin coğrafik konumunu çıkarlarımızı ileri götürmek için kullanıyoruz. İsrail ile ittifakımız büyük güvenlik ve egemenlik haklarımızı koruma şartları yaratıyor.”

DHA