Güngör Uras hayatını kaybetti

Milliyet Gazetesi ekonomi yazarı Güngör Uras 85 yaşında hayatını kaybetti.

Güngör Uras hayatını kaybetti
19 Ağustos 2018 Pazar 20:00 tarihinde eklendi, 1.130 kez okundu.
Acı haberi Milliyet gazetesi Ekonomi Müdürü Şükrü Andaç sosyal medyadan, "Güngör Uras Hocamı kaybettik... Başımız sağolsun..." mesajı ile duyurdu.
 
Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Vahap Munyar CNN TÜRK canlı yayınında Güngör Uras'ın hayatını kaybetmesi ile ilgili şunları söyledi: 
 
"TÜSİAD'ın ilk döneminde genel sekreter olarak İstanbul'a gelmişti Güngör ağabey o zamandan beri tanırım. Çok önemli bir ekonomistti. Gazeteler için önemli bir değerdi. Onu arayacağız gerçekten çok üzgünüm. Hastaneye ziyaretine gittim bir hafta önce artık çok zorlanıyordu asistanı hem Milliyet'e hem de Dünya Gazetesi'ne yazılarını yazıyordu. Yeni bir kitabı çıkmıştı o kitabı bile ihmal etmedi. Kitabını hediye etti. Ben yeni göreve başladığımda çok sevinmişti."
 
Milliyet gazetesi Ekonomi Müdürü Şükrü Andaç CNN TÜRK canlı yayınında Güngör Uras'ın hayatını kaybetmesi ile ilgili şunları söyledi: 
 
"Bir süredir rahatsızlığı vardı. Sadece ustamız değil Türk ekonomisinin devlet planlamasından başlayıp bir çok özel grubun bugünlere gelmesinde katkısı olan bir isimdi. Hayali, hayatı üretimdi. Değerli bir ismi kaybettik Allah'tan rahmet diliyorum. Üç gün önce birlikteydik, bayramın birinci günü de birlikte olacaktık ama nasip olmadı. Son ana kadar iyiydi hayata direndi gözündeki heyecanı hiç kaybetmedi. Ayşe Teyze karakterine yazılarında hayat vermişti. Ayşe Teyze öksüz kaldı desek yeridir. Önemli notlara işaret eden muazzam bir isimdi."
 
Milliyet Gazetesi Yazarı Servet Yıldırım CNN TÜRK canlı yayınında Güngör Uras'ın hayatını kaybetmesi ile ilgili şunları söyledi: 
 
"En son perşembe günü görüştüm. Bizim meslek için bambaşka bir yeri var. Türkiye için çok farklı yönleri olan özel birisi. Ekonomiyi en güzel şekilde anlatıp okutabilmiş birisi. Akademisyen yönü vardır. Bilgi yönü çok geniş bir isimdir. Ekonominin sürekli içinde oldu sürekli sevdirdi. Üretmeden bir şey olmaz temasını işleyenlerden birisiydi. Dün yazdığım köşemde Güngör Uras'ın yazısından bir alıntı yapmıştım. Bizler için büyük bir hoca büyük bir ustadır. Yıllarca mutfağı da yazdı. Çok yönlü bir kişilik bizim için çok büyük bir kayıp hepimizin başı sağolsun."
 
Dünya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ CNN TÜRK canlı yayınında Güngör Uras'ın hayatını kaybetmesi ile ilgili şunları söyledi: 
 
"Yeri doldurulamaz bir isimdi. Dünya Gazetesi'nin ilk yazarlarından biridir. Her gün yazılarını esirgememiş bir isimdi. İlerlemiş hastalığına rağmen mutlaka yazmaya çalıştı. Elinden geldiğince okurlarına bilgilerini aktarmaya çalıştı. Çok takdir edilmesi gereken bir hayatı oldu. Sadece gazeteci ve köşe yazarı kimliğinin yanı sıra kendisi TÜSİAD'ın ilk Genel Sekreteri'dir. Anadolu'nun nabzını çok iyi tutardı. İş dünyasıyla çok iç içe bir insandı. Hepimiz açısından çok büyük bir kayıp. Türkiye açısından aklıyla fikriyle çok katkı sağlamış bir insandı hepimizin başı sağolsun."
 
GÜNGÖR URAS KİMDİR?
 
Prof. Dr. Tevfik Güngör Uras, 22 Temmuz 1933 doğumlu Türk gazeteci ve yazardır.
 
İlk ve orta öğrenimini Ankara'da TED Yenişehir Koleji'nde tamamlayan Güngör Uras; 1955 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi 'Mali Şube'sinden mezun olmuş, 1988'de Boğaziçi Üniversitesi'nde doçentliğe hak kazanmış, 1994'te Marmara Üniversitesi'nde Profesör olmuştur.
 
Çalışma hayatına Halk Bankası Genel Müdürlüğü ile başlayan Uras, daha sonra Başbakanlık Devlet Planlama Teşkilatı, İktisadi Planlama Dairesi Uzmanı olarak görev yaptı. 1974 - 1980 yılları arasında TÜSİAD Genel Sekreterliği görevinde bulundu. Aksigorta İdare Meclisi Başkanlığı yapan Güngör Uras, 1993 yılına kadar İ.Ü. İktisat Fakültesi'nde Öğretim Görevlisi, 2001 yılına kadar da Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi'nde Öğretim Üyesi olarak çalıştı. 1968 yılında Türkiye İktisat Gazetesi`nde köşe yazarlığına başlayan Uras, sırasıyla Rapor, Tercüman, Güneş, Sabah, Yeni Yüzyıl, Dünya ve Milliyet gazetelerinde köşe yazarlığını sürdürdü. Halen Dünya ve Milliyet gazetelerinde yazmaya devam etmektedir. Evli ve bir çocuk babasıdır.