Güvenlik Konseyi’nde Suriye krizi

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nde Suriye pazarlığı sürüyor.

26 Eylül 2013 Perşembe 00:05 tarihinde eklendi, 1.153 kez okundu.

Konsey’in 5 daimi ülkesinin dışişleri bakanları ile BM Genel Sekreteri’nin bir araya geldiği toplantıda, Suriye’de kriz ve kimyasal silahların denetimi, muhafazası gibi konuların ele alındığı öğrenildi.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, BM Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesinin dışişleri bakanları ile toplandı. Toplantıda tarafların Suriye'deki kimyasal silahların denetlenmesi ve muhafazasını görüştüğü belirtildi.

Tarafların öğle yemeğinde bir araya geldiği toplantıda, BM Genel Sekreterlik Sözcülüğü tarafından yapılan açıklamaya göre, Ban Ki-mun, Fransa, İngiltere, Çin, Rusya ve ABD dışişleri bakanları ile Suriye krizini görüştü.

Tarafların, Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW) ile BM arasında varılan anlaşmaya göre Suriye’deki kimyasal silahların denetlenmesi, muhafaza edilmesi için oluşturulacak mekanizmanın detayları üzerinde konuştukları aktarıldı.

Toplantıya katılanlara Genel Sekreter Ban Ki-mun'un ayrıca Cenevre 2 konferansının bir an önce hayata geçirilmesi yolunda telkinde bulunduğu da ifade edildi.

İngiltere, Fransa ile ABD, Konsey’den çıkarılması öngörülen Suriye karar tasarısına askeri müdahale şartının da eklenmesini istiyor. Batılı üyeler, tasarısının bağlayıcı olmasını ve güç kullanma yetkisi veren 7. bölüm altında çıkarılmasını talep ederken Rusya ve Çin, kararın tavsiye niteliğinde olması konusunda ısrar ediyor.


CİHAN