CHP Milletvekili Aytun Çıray'dan şok iddia

Eski Başbakanlardan Adnan Menderes'in geçtiğimiz günlerde vefat eden oğlu Aydın Menderes ile ilgili CHP'li vekil tartışma yaratacak bir iddia ortaya attı.

Aydın Menderes’in, hükümetin özellikle Güneydoğu politikasından büyük rahatsızlık duyduğunu belirten Dr. Aytun Çıray,  “Kendisine ‘tarihi bir şey yapıp, muhalefeti CHP’de yapalım’ dedim. Tepki olabileceğini söyledi. Ben, süreç iyi anlatılırsa bunun olmayacağını belirttim. Kendisinin bilgisi dahilinde dönemin CHP Grup başkanvekili Haluk Koç’la görüşmeler yaptım. Onlardan net cevap alamayınca konuyu askıya aldı” dedi.

 
Aydın Menderes, babası merhum Adnan Menderes’in yanında toprağa verilirken, CHP Milletvekili Dr. Aytun Çıray, “Eğer, CHP’den olumlu bir cevap alabilseydi, Adnan Bey, CHP’ye katılıp politika yapacaktı. Bu konudaki arabuluculuğu da ben yapıyordum” dedi.
 
Aydın Menderes’le sağlığında sık sık görüştüğünü, bu görüşmelerden sonra Menderes’in görüşlerine internet sitesindeki yazılarında da yer verdiğini belirten Aytun Çıray, bugüne kadar gizli tuttuğu Aydın Menderes’in CHP’ye katılması için onun bilgisi dahilinde sürdürdüğü temasları SÖZCÜ’ye şöyle anlattı:
 
“AKP siyasetini eleştiriyordu”
Aydın Menderes’i ziyaret ediyordum. Kendisi AKP’nin Güneydoğu politikasını, özellikle alt-üst kimlik tartışmalarını şiddetle eleştiriyor, Türkiye’nin öncelikli sorunun bölücülükle mücadele olması gerektiğini söylüyordu. Onun anlatımlarına dayanarak iki makale yazdım. 
 
Benim de aralarında bulunduğum bir grup, merkez sağda yeni güçlü bir siyasi yapının oluşması için arayış içindeydik ve bir çıkış arıyorduk. Bir seferinde, güçlü bir merkez sağ partinin oluşumunun gözükmediğini belirtti. 
 
İsmet Paşa idama karşıydı
Kendisine ‘Ülkenin gidişatından endişeniz varsa yapılacak başka bir şey var’ dedim ve muhalefeti CHP içinde yapılmasının da uygun olacağını söyledim. Babası merhum Adnan Menderes ve arkadaşlarının idamına dönemin CHP Genel Başkanı İsmet İnönü’nün karşı olduğunu, CHP içindeki bazı işgüzarlar olmazsa, CHP’nin 27 Mayıs ihtilaliyle de doğrudan bir ilişkisinin olmadığını söylüyordu. 
 
Tarihi bir şey yapalım
CHP’ye sıcak bakıyordu. Kendisine, Prof.Dr. Hasan Ünal’ın da bulunduğu sırada, ‘o zaman tarihi bir şey yapalım, muhalefeti gerekiyorsa CHP içinde yapalım. Bu konuşulur’ dedim.  Kendisi, bunun için kamuoyunun hazırlanması gerektiğini, aksi halde kendi camialarından bile tepki alabileceğini söyledi. Ben de kendisine ‘süreç iyi anlatılırsa tepki olmayacağını’ söyledim.
 
CHP’ye konuyu götürdüm
Onun bilgisi dahilinde, konuyu  dönemin CHP Grup Başkanvekili Haluk Koç’a götürdüm. Bu konuda iki kez görüştük. Aydın Bey, o görüşmeleri biliyordu. Ancak CHP kanadından bir ses çıkmayınca, bir daha konunun üzerine düşmedik.  Ülkenin gidişatıyla ilgili tereddütleri vardı. Ben, CHP’ye katıldım.”
 
Ümran Hanım: Doğru değil
Merhum Aydın Menderes’in eşi Ümran Menderes ise bu iddia üzerine SÖZCÜ’ye, “Aydın Bey herkesle görüşür, onları dinler, görüşlerini de söylerdi. Ancak, hiç bir zaman CHP’ye geçmek gibi bir düşüncesi olmamıştı. 
 
Saygı Öztürk
Haber Tarihi: 26 Aralık 2011 Pazartesi 12:52Haber Adresi: https://www.objektifhaber.com/chp-milletvekili-aytun-ciraydan-sok-iddia-104609-haber/