Osmanlı argosu kitap oldu

Osmanlı argosunda sevgiliye 'kasık kombarası', çapkına 'abu' deniyordu

Daha önce ‘Kadın Argosu’, ‘Futbol Argosu’ ve ‘Asker Argosu’ sözlüklerini hazırlayan yazar Filiz Bingölçe, bu kez Osmanlı Argosu Sözlüğü’nü yayımladı. 8 yıllık bir araştırmanın ürünü olan sözlükte 1800 kelimenin anlamına yer verildi.

 
11. yüzyılın başlarında kadın cinsel organına “dilak”, erkek cinsel organına da “yıgaç” denildiğini söyleyen Bingölçe, “Sevgili ise o zamanın argosunda ‘tuzak’mış. 16. yüzyılda sevgili yani ‘tuzaklar’ yerini ‘bardaklara’ ya da ‘kombaralara’ bırakmış” dedi. 
 
Bazı argo deyimlerin günümüze dek ulaştığını ifade eden Bingölçe, şu bilgileri verdi: “Evliya Çelebi’nin yazdığı Seyahatname’de 17. yüzyıl Osmanlı’sında argonun altın çağ yaşadığı görülüyor. Onun aktardığı ve birbirine uymayan şeyleri anlatmak için söylenen, ‘kir-i har’a kelebek konmuş’ deyimi bugün bile biraz evirilip çevrilmiş haliyle dillerde dolaşıyor. Keza ‘pozaveng’ deyimi de değişikliklerle kullanılıyor.”
 
Argodan seçmeler
 
Yaşlı adam: Kokonos
 
Kıllı erkek: Deli ormanı
 
Edepsiz: Hergele
 
Evlilik çağına gelmiş tombul kız: Duledar
 
Zampara: Abu
 
Rakı: Akcinnü
 
Erkek cinsel organı:Mar, Ağaç
 
Kadın cinsel organı: Çatal
 
Bal: Aru g.tü
 
Sevgili: Ahtu, kasık kombarası

Habertürk
Haber Tarihi: 02 Ocak 2012 Pazartesi 09:49Haber Adresi: https://www.objektifhaber.com/osmanli-argosu-kitap-oldu-105536-haber/