Boğaz'a metro geliyor

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, mini metro projesiyle Levent ile Hisarüstü’nü yer altından birleştirecek. Etiler-Hisarüstü trafiğini rahatlatması beklenen proje, Boğaz manzaralı Aşiyan finiküleriyle sahile ulaşacak

 

Yoğun yerleşimine rağmen yolların yetersizliği nedeniyle sürekli trafik sıkışıklığı yaşanan Levent-Etiler-Hisarüstü bölgesinde trafiğin imdadına mini metro yetişecek. Boğaziçi Üniversitesi’ni de barındıran bölgede yapılacak mini metroyla, Levent’ten Hisarüstü’ne 5 dakikada ulaşılacak. 3 bin 320 metre uzunluğundaki hat, İstanbul Metrosu’yla da entegre olacak.
 
Projeyi Hürriyet gazetesine anlatan Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, yapılan ulaşım etütlerine göre bölgede saatte tek yönde 5-10 bin yolcu kapasitesinin bulunduğunu belirterek, bulunan çözümün istimlak gerektirmediğini söyledi.
 
Topbaş’ın verdiği bilgiye göre, metroya yeraltından entegre olacak proje, yüzeye büyük asansörler, sabit ve yürüyen merdivenlerle bağlanacak. 2’li dizi tren işletmesiyle başlayıp ihtiyaca göre 3’lü diziye çıkarılabilecek şekilde projelendirilen mini metro 70 metre platform uzunluğuna sahip olacak. İstasyonları “tünel tipi istasyon” şeklinde planlanan metronun bilet holü katı ve teknik hacimler için açık kazı yapılmayacak. Mini metro, 4 dakikada bir gerçekleştirilecek seferlerle Hisarüstü’nden Levent’e erişimi 5 dakikaya indirecek. 2 yılda yapılarak hizmete alınabilecek olan hattın inşasının Ulaştırma Bakanlığı’na devir marifetiyle yapılması için resmi talep yapıldı.
 
Sırada Ümraniye var
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, projeyle ilgili şunları söyledi: “Metro hatlarından bir tanesi olarak düşündüğümüz Levent’ten Hisarüstü denilen Boğaziçi Üniversitesi’nin bulunduğu noktaya kadar metro hattının uzatılması. Bunun kararını verdik. Şu anda çalışmalar devam ediyor” dedi. Topbaş, benzer bir çalışmayı Üsküdar-Ümraniye, Ümraniye-Altunizade hattının Çekmeköy’e uzanan metro hattının Ümraniye bölgesindeki herhangi bir noktasında, sahile inen füniküler tarzındaki yüzeysel bir inişle sahile erişebilme imkanı aramayı arzu ettiğini söyledi. Bunlardan bir tanesinin belki Küçüksu Deresi civarına inebileceğini kaydeden Topbaş, başka nokta seçilmesi halinde tepelerden gelenlerin sahile inmesini, sahilden gelenlerin de tepeye çıkarak, füniküler sistemle metro hatlarına ulaşabileceğini anlattı.
 
Manzaralı Finiküler
 
Hisarüstü’ndeki bir kişiyi 3 dakikada sahile ulaşıtracak finiküler projesi de mini metroyla birlikte hayata geçirilecek. Yamaç boyunca haraket edecek seyirlik bir vagonla yer üstünde kurulacak finiküler hattı, 730 metre uzunluğunda olacak. Başlangıç noktası olarak Aşiyan Parkı’nın belirlendiği projenin başlangıç ve bitiş istasyonları arasındaki yükseklik farkı yaklaşık 104 metre.
Haber Tarihi: 31 Ocak 2012 Salı 08:38Haber Adresi: https://www.objektifhaber.com/bogaza-metro-geliyor-109970-haber/