ASELSAN intiharları Bakan'ı şüphelendirdi

İsmet Yılmaz, ASELSAN Mühendisi Hüseyin Başbilen'in ölümüyle ilgili Adli Tıp Kurumu raporuna ilişkin, intihar mı, cinayet mi olduğunun tereddütlü olduğunu belirterek, mahkemenin yeniden inceleme isteyebileceğini söyledi.

İsmet Yılmaz, Kayseri Valisi Mevlüt Bilici'yi ziyaretinde basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı. Bir gazetecinin ASELSAN Mühendisi Hüseyin Başbilen'in ölüm sebebiyle ilgili Adli Tıp Kurumu'nun raporuna ilişkin sorusu üzerine, ''İntihar mı- cinayet mi- bunu ben de size sorayım. Bu teknik bir konudur. İntihar mı- cinayet mi- olduğu tereddütlü. İki türlü söyleyen de var. Bilim tartışmaya açık olmak demektir'' dedi.
    
Bu konuda karar verilebilmesi için uzmanların görüşüne itibar edilmesi gerektiğini, bu güreşlerin mahkeme tarafından değerlendirileceğini dile getiren Yılmaz, ''Mahkeme yeniden inceleme isteyebilir'' diye konuştu.
    
Bakan Yılmaz, ''Kürecik bölgesinde kurulması kararlaştırılan NATO Füze Savunma Sistemini'ne ilişkin soru üzerine, Sivas Şarkışla'da daha önceden bir radar üssü olduğunu ve radarın yeniden oraya kurulmasını talep ettiklerini belirtti.
    
İsmet Yılmaz, sözlerine şöyle devam etti:
    
''Radar için en uygun yerin Malatya Kürecik olduğu belirtildi. ABD ile ancak NATO amaçlarına tahsis edilmek üzere yapılmış bir sözleşme var. Bu bir radar üssüdür. Radar saldırı amaçlı değil savunma amaçlıdır. NATO Genel Sekreteri de, bu radarın hiçbir ülkeye yönelik kurulmadığını söyledi. Bir başka ülkeye saldırı amacı yoksa bu radardan korkmaya çekinmeye gerek yoktur. NATO üyelerine herhangi bir saldırı olmayacaksa belki de hiç kullanılmayacaktır. Bu NATO tesisidir ve Türkiye'yi de koruyor. (NATO diyorsunuz ama burada Amerikalılar çalışıyor) diyorlar. Akıllı savunma denen bir sistem var. Bu sistemde herkes kendi imkanlarını NATO'nun emrine verir. Kimisi uçağını, kimisi gemisini, radarını veya füzesini verir. Bu sistemin füzeleri burada değil. Ya Romanya'da, ya Polonya'da kullanılacaktır. Bu sistem içinde en üst seviyede bizim komutanımız yer alacaktır. Bunda mutabık kalındı.''
    
Suriye
    
Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Suriye ile ilgili bir soruya karşılık, Türkiye'de muhalifler tarafından irtibat ofisi kurulduğunu hatırlatarak, şöyle konuştu:
    
''Burada kurmasalar ne olacaktı- başka ülkede ofis kuracaklardı. Komşumuzda olan sorunun barışçı yoldan çözümlenmesi için sizin katkıda bulunmanız mı daha iyidir- Bunun başka ülkede yapılması mı- Komşumuzdaki rahatsızlık bizi rahatsız eder. Suriye halkının daha iyi yaşam standartlarına kavuşmasını istiyoruz. Suriye halkı ne derse biz onu yapacağız. Suriye halkının yanındayız. Bizim Azerbaycan veya Türkmenistan için kullandığımız (Bir millet iki devletiz) sözünü Suriyeliler de kullanıyor. Suriye halkının bizden dil dışında bir farkı yoktur. Suriye halkı dili hariç Arabistan'dan çok Türkiye'ye yakındır.''
    
-Askeri tesislerin şehir dışına taşınması-
    
Şehir merkezlerindeki askeri birimlerin şehir merkezi dışına taşınması taleplerinin Türkiye'nin 81 ilinden geldiğini belirten Yılmaz, eskiden şehir dışına yapılan askeri tesislerin şimdi şehir merkezlerinin içinde kaldığını kaydetti.
   
Yılmaz, Genelkurmay Başkanlığının bununla ilgili master plan yaptığını hatırlatan Yılmaz, ''Şehir merkezleri içinde kalan hangi askeri tesislerin kullanılıp kullanılmayacağı konusunda Genelkurmay Başkanlığı master plan hazırlıyor. Bu master planın tamamlanmasıyla birlikte, bu konudaki talepler değerlendirilecek'' dedi.
    
''Bedelli askerlikle ilgili başvuruların'' sorulması üzerine Yılmaz, başvuru sayısının 16 bini aştığını, yasaya göre 6 aylık başvuru süresi olduğunu söyledi. Başvuru süresinin sonuna doğru başvuruların artmasını beklediklerini dile getiren Yılmaz, böylece önceden tahmin ettikleri 100 bin sayısına ulaşılabileceğini bildirdi.
    
Savaş uçağı üretimi-
    
Türkiye'de havacılıkta Ankara, Eskişehir ve Kayseri'nin önemli altyapıya sahip olduğunu vurgulayan Bakan Yılmaz, şunları kaydetti:
    
''Kendi gemimizi yaptık. Kendi tankımızın prototipi yapılıyor ve 2017'de TSK'nın envanterine girecek. Kendi silahımızı yapıyoruz. Kendi insansız hava aracımızı yaptık ve seri üretime geçme kararı aldık. İnşallah savaş uçağımızı da yapacağız. Bununla ilgili tasarım sözleşmesi imzalandı. 2 yıl içinde bu neticelenecek. Ondan sonra prototip üretimi için çalışmalara başlayacağız. Farklı ülkelerden (birlikte üretelim) teklifleri geliyor. Bir uçakta en az 100 bin parça bulunuyor. F35 uçaklarından iki tane almak için karar verdik. Bunların birçok parçası Ankara'da ve Eskişehir'de üretilip ABD'ye gidiyor. Belki başka ülkelerden de parça alacağız.''

Haber Tarihi: 02 Mart 2012 Cuma 13:19Haber Adresi: https://www.objektifhaber.com/aselsan-intiharlari-bakani-suphelendirdi-114801-haber/