3 fidanın 40 yıllık sırrı

Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ın idamlarında hazır bulunan İmam Seyit Çiftçi, suskunluğunu bozdu ve 40 yıllık o sırrı açıkladı.

 

Bugün gazetesinden İrfan Dumlu'nun haberine göre Ankara Belediyesi Mezarlıklar Başimamı Seyit Çiftçi, 40 yıl sonra Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ı idama nasıl hazırladığını anlattı.
 
88 yaşındaki Seyit Çiftçi, 6 Mayıs 1972'de yaşanan idamlarla ilgili olarak "İmamlık yapmaya başladığım 1948 yılından bugüne kadar yaşadığım en acı hadiseydi" ifadelerini kullandı. Çiftçi, "Gece 03.00 sıralarıydı. Üçünü de getirdiler. Elleri kelepçeliydi. İdama tanıklık eden 10 kadar kişi vardı. Bir paşa, Merkez Komutanı, Ankara Valisi, Emniyet Müdürü, İnfaz Savcısı ve memurları ile ben vardım" dedi.
 
GEZMİŞ KABUL ETMEDİ
 
İdam edileceklere son vazifelerini yaptırmak üzere orada bulunduğunu akta ran Çiftçi, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ın Kelime-i Şahadet getirdiklerini iddia etti. Çiftçi, ikilinin daha sonra idama gittiklerini söyledi. Deniz Gezmiş'in ise İslam dinini kastederek, "Ben öyle bir mefhumu tanımıyorum" dediğini söyleyen Seyit Hoca, "Kelime-i Şehadet getirmedi" dedi.
 
"VAZİFEMİ YAPAMAM"
 
Seyit Çiftçi, Aslan ve İnan'a son vazifelerini yaptırabilmek için abdest aldırmak istediğini ancak orada bulunan merkez komutanının buna izin vermediğini anlattı. Çiftçi, daha sonra orada bulunanlara, "Beni buraya mahkumların son vazifelerini yaptırmak için getirttiniz. Onların elleri kelepçeli olduğu için abdest almaları mümkün değil. Ellerini çözmezseniz abdest alamazlar, ben de vazifemi yapamam" dediğini belirtti.
 
HOCANIN DEDİĞİNİ YAPIN!
 
Seyit Çiftçi, merkez komutanına itirazından sonra yaşananları şöyle anlattı:
 
"Orada bulunan bir paşa, 'Hoca ne diyorsa onu yapın' dedi. Yusuf Aslan ile Hüseyin İnan'ın elleri çözüldü, abdest aldılar ve Kelime-i Şehadet getirerek darağacına gittiler. Deniz Gezmiş ise böyle bir şeyi kabul etmedi. Ancak onun idamı kötü şekilde oldu. Boyu uzun olduğu için ayağı takıldı ve boynu kırılmadığından yaklaşık 45 dakika orada can çekti. Sonra da hayatını kaybetti."
 
GEZMİŞ'İN YAYIMLANMAMIŞ FOTOĞRAFI
 
6 Mayıs 1972'de idam edilen 1968 kuşağının öğrenci liderlerinden Deniz Gezmiş'in hiç yayımlanmamış fotoğrafları ortaya çıktı. Koleksiyoner Muhammet Yüksel, Deniz Gezmiş ile ilgili çok sayıda fotoğraf bulunduğunu söyledi. Gezmiş'in mahkeme salonunda duruşma başlarken ayakta çekilen bir fotoğrafını basınla paylaşan Yüksel, koleksiyonunda bunlara benzen birçok fotoğraf olduğunu açıkladı.
Haber Tarihi: 06 Mayıs 2012 Pazar 10:41Haber Adresi: https://www.objektifhaber.com/3-fidanin-40-yillik-sirri-123011-haber/