Ban'dan sert sözler

Suriye'de rejim yanlısı güçlerin Hama'da en az 86 kişiyi öldürdüğü haberlerinin üzerine ABD ve İngiltere'den gelen "Esad meşruiyetini kaybetti" açıklamalarına BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'dan da destek geldi. Rusya ise katliamı Annan planının altını oymak için düzenlenmiş bir provokasyon olarak nitelendirdi.

 

Suriye Ulusal Konseyi'nden bir sözcü, dün gece yaptığı açıklamada Hama'ya bağlı Kubeyr ve Marzaf köylerine yapılan operasyonda, rejim yanlısı Şebiha milislerinin aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu en az 86 kişiyi öldürdüğünü iddia etti.
 
Açıklamada Şebihaların köydeki sivilleri yakın mesafeden ateş açarak öldürdüğü, bazı köylülerin boğazlarının kesildiği, katliamın ardından bazı cesetlerin evlere doldurularak ateşe verildiğini öne sürüldü.
 
Yerel Koordinasyon Komitelerine göre Kubeyr’de 35’i aynı aileden, 78 kişi öldürüldü. Müslüman Kardeşler katliamlarda 100'den fazla kişinin yaşamını yitirdiğini iddia etti. Londra'da bulunan Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü de ölü sayısının, 20'si çocuk, toplam 100 kişi olduğunu ileri sürdü.
 
SURİYE 'TERÖRİSTLERİ' SUÇLADI
Suriye resmi ajansı SANA ise adı belirtilmeyen bir yetkilinin, güvenlik güçleri ile Kubeyr'de "silahlı bir terörist grup" arasında çatışma yaşandığını açıkladığını aktardı. Açıklamayı yapan devlet yetkilisi, silahlı teröristlerin köyde dokuz kişiyi öldürdüğünü ve ayakları bağlı iki kadın ile bir grup çocuğun cesetlerinin bulunduğunu söyledi.
 
Daha sonra yapılan ikinci açıklamada, "Hama'da teröristler korkunç bir suç işledi" ifadesine yer verildi. Suriye yönetimi ayrıca, Hama'da yaşananlarla ilgili tek yanlı haber yapmakla suçladığı medya kanallarını "Suriyelilerin kanının akıtılmasına ortak olmak"la suçladı.
 
Uluslararası haber ajansları ise muhalif Şam Haber Ağı'nın kendilerine gönderdiği katliam fotoğraflarını yayınladı. Fotoğraflarda özellikle çocukların bulunduğu kareler öne çıktı.
Haber Tarihi: 07 Haziran 2012 Perşembe 19:12Haber Adresi: https://www.objektifhaber.com/bandan-sert-sozler-126697-haber/