Kıbrıs gecelerinde neler oluyor?

KKTC’de insan ticareti yapıldığı defalarca belgelendi. Moldovalı ve Belaruslu kadınlar gece kulüplerinde satılıyor. Kıbrıs’ta fuhuş yasak ama hükümet göz yumuyor. Yetkililer kendini “Sokak aralarında olsa daha mı iyi” diye savunuyor

 

Kıbrıs’ta gece kulüpleri Güzelyurt yolunda sağlı sollu sıralanıyor. Kapıda korumalar bekliyor. Haber için bana yardım etmeyi kabul eden iki arkadaşımla bir gece kulübüne giriyoruz. Adam başı 20 TL ödüyoruz. Garsonlar bizi ‘Abi buradan kadınları daha iyi görürsünüz’ dedikleri koltuklara götürüyor. İlk içkiler bedava. İçeride 12 kadın var. Sırayla kalkıp striptiz yapıyorlar. Onlar dans ederken diğerleri masaları dolaşıyor. Bazı müşteriler için gece, masada süren “sohbetlerle” bitiyor. Ancak çoğu zaman kadınları dışarı ya da gece kulübünün içindeki odalara götürüp beraber oluyorsunuz. Fiyatlar 100-750 TL arasında değişiyor.
 
İKİ KADIN İÇİN 600 TL
O gece birçok gece kulübüne girip çıkıyoruz. Hemen hemen hepsinde manzara aynı. Birkaç saat sonra artık amacımız konuşmaya hazır kadınları dışarı çıkartıp uygun bir yerde dertlerini dinleyebilmek. Sonunda Rumen ve Moldovalı iki kadınla 600 TL ödeyip gece kulübünden çıkıyoruz. Onlar geceyi birlikte geçirmek istediğimizi düşünüyor. Oysa biz tostçuya gidiyoruz. Oturduğumuzda gazeteci olduğumu, dertlerini dinlemek istediğimi söylüyorum. İsimlerinin saklı kalması şartıyla konuşmayı kabul ediyorlar.
 
SÜREKLİ DAYAK VAR
Maria*, Romanya’da hemşirelik yapıyormuş. Bir oğlu var. “Ülkemde ekonomik sorunlar yaşıyordum. Kız arkadaşım ‘Kıbrıs’a gel, orada barlarda dans edersin’ diye beni kandırdı” diye başlıyor söze... “Ben barlarda dans edeceğimi zannediyordum. Fuhuştan kimse bahsetmemişti” diyor. Şiddet görüp görmediklerini sorduğumda “Siz düşünüyor musunuz, ülkedeki bütün gece kulüplerinde şiddet yok?” diye kızıyor. Sonra “Baskı var, şiddet var. Ama 8 yaşında kızım için buradayım” diyor.
 
‘DANSÇI BİLİYORLAR’
Moldovalı ise endişeli. Kimliği anlaşılırsa şiddet görmekten korktuğunu söylüyor. O da boşanmış. Küçük bir kızı var. Hatta bir ara çıkarıp fotoğraflarını gösteriyor. Anne-babası kızına bakarken o Kıbrıs’ta fuhuş yapıyor. “Tabii ki haberleri yok. Dansçı olduğumu zannediyorlar” diyor. Sürekli “Mafya, büyük iş bunlar” diye söyleniyor.
 
PASAPORTLAR POLİSTE
Eski Sosyal Hizmetler Dairesi Müdürlüğü Sosyal Hizmetler uzmanı Barış Başel kadınların çoğu zaman çocuk bakıcılıği ya da hemşirelik vaadiyle kandırıldığını anlatıyor. Gece kulüplerinde çalışmak için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na kayıtları yaptırılıyor. Pasaportları adadan ayrılana kadar poliste kalıyor. İsmini vermek istemeyen bir yetkili bu uygulamayı “Kadınların istismar edilmesini önlemek için yapıyoruz” diyerek açıklıyor.
 
Başel aynı fikirde değil. “Kadın gözünü gece kulübünde açıyor. Seyahat belgelerine polis el koyunca burada çalışmaya mecbur kalıyor” diyor. “Devlet fuhuşta aracı kurumdur ve suçludur. Kadınlara çalışma izinlerini vererek fuhuşa aracılık ediyor” diyor.
 
FAHİŞE DEĞİL KÖLE
Barış Başel’in iddialarını iki rapor doğruluyor. Kıbrıs İnsan Hakları Vakfı’nın Mayıs 2012’de hazırladığı rapora göre Kıbrıs’ta kadınlar seyahat belgelerine el konulduğu için zorla çalıştırılıyor. Kadınlar ülkeye geliş masrafları, çalışma izni ve yaşama masrafları aracılığıyla borçlandırılarak fuhuşa zorlanıyor. Rapor “Mevcut duruma bakıldığında, insan ticareti mağduru kadınlar, hayat kadını değil köle statüsünde yer alıyor” yorumunu yapıyor.
 
ABD TEYİT ETMİŞTİ
ABD’nin her yıl hazırladığı 2011 İnsan Ticareti Raporu’nda durumun vahameti açıkça ortaya çıkıyor. Kıbrıs’ın zorla çalıştırılma ve zorla fuhuş alanında bir hedef ülke olduğu vurgulanıyor. Raporda, özellikle sığınmacı olarak adaya gidenlerin ‘savunmasız’ oldukları ve fuhuşa zorlandıkları bildiriliyor. ABD’nin raporu Moldova, Filipinler, Vietnam, Beyaz Rusya, Özbekistan gibi ülkelerden kadınların ülkede fuhuşa zorlandığını, yönetimin buna göz yumduğunu söylüyor. Gece kulübündeki kadınlara çalışma izni verildiğini hatırlatan rapor “Haftada bir sağlık testlerine girme mecburiyetleri var. Demek ki yönetim fuhuştan haberdar” diyor.
 
UMURSAMIYORLAR
ABD’nin insan ticareti raporu ülkede hızla artan soruna karşı hiçbir önlem alınmadığını, 2007 yılında çıkarılan göstermelik bir yasanın yürürlüğe girmediğini, durumun görmezden gelindiğini söylüyor.
Kıbrıs’taki siyasiler durumun fazlasıyla farkında. Muhalefet Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Mehmet Çakıcı, “Buralarda kadın ticaretine göz yumuyoruz” diyor. Birleşik Kıbrıs Partisi (BKP) Sekreteri Abdullah Korkmazhan ise “İnsan tacirleri tarafından iş vaadi ile kandırılan kadınlar seks kölesi olarak çalıştırılıyor” diyor. KKTC’nin yönetiminde görev alan üst düzey bir yetkili ise Milliyet’e “Gece kulüplerinin kapatılmaması gerektiğini” belirterek “Bu işler arka sokaklarda yapılır hale gelir. Bizler denetim altına alıyoruz” yorumunu yaptı. 

Milliyet
Haber Tarihi: 08 Ekim 2012 Pazartesi 08:51Haber Adresi: https://www.objektifhaber.com/kibris-gecelerinde-neler-oluyor-140156-haber/