SPK'nın beklenti anketi

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) beklenti anketine göre, ekim ayında katılımcıların yüzde 68'i dolarda ve yüzde 65'i avroda bir değişim yaşanmayacağı yönünde görüş bildirdi.

 

SPK Araştırma Dairesi tarafından hazırlanan sermaye piyasası beklenti anketi eylül ayı sonuçlarına göre, ekim ayında gösterge bono faiz oranına ilişkin olarak değişim beklemeyen katılımcılar yüzde 63 ile çoğunluğu oluşturmuş, düşüş bekleyen katılımcıların oranı yüzde 24, artış bekleyen katılımcıların oranı ise yüzde 13 olarak gerçekleşti. Altı aylık ve yıllık beklentilerde değişim beklemeyen katılımcıların oranı düşerken altı aylık yüzde 46, yıllık yüzde 38; artış beklentisine sahip katılımcıların oranının yükseldiği gözlendi. 
     
Dolara ilişkin beklentiler bir önceki dönem anket sonuçlarıyla benzerlik göstererek, katılımcıların yüzde 68'i önümüzdeki ay dolara ilişkin bir değişim beklemediği yönünde görüş bildirdi. Aynı yönde görüş bildiren katılımcıların oranı altı aylık dönemde yüzde 46'ya, yıllık dönemde yüzde 30'a geriledi. Yıllık dönemde yüzde 54 ile çoğunluk artış beklentisine sahip olduğunu belirtti. 
     
Ekim ayında avroda bir değişim yaşanmayacağı yönünde görüş bildiren katılımcıların oranı yüzde 65 olurken, düşüş bekleyen katılımcıların oranı yüzde 10, artış bekleyen katılımcıların oranı yüzde 25 olarak gerçekleşti. Katılımcıların altı aylık beklentilerde yüzde 51'i, yıllık beklentilerde ise yüzde 39'u değişim beklememektedir. Sonuçlar bir önceki dönem anket sonuçları ile karşılaştırıldığında düşüş bekleyen katılımcıların oranında azalmalar yaşandığı gözlendi. 
     
 
İMKB-100 endeksinde altı aylık dönemde artış bekleyen katılımcıların oranı yüzde 51-   
 
Katılımcıların yüzde 58'i İMKB-100 endeksine ilişkin olarak aylık dönemde değişim yaşanmayacağı yönünde görüş bildirdi. Artış bekleyen katılımcıların oranı aylık dönem için yüzde 28, altı aylık dönem için yüzde 44 ve yıllık dönem için ise yüzde 53 olarak gerçekleşti. 
     
Bir önceki dönem anket sonuçları ile benzer şekilde, İMKB işlem hacmine ilişkin olarak aylık dönemde katılımcıların yüzde 60'ı aşkın kısmı değişim beklemezken, yüzde 29'u artış, yüzde 10'u ise düşüş beklemektedir. Altı aylık dönemde artış bekleyen katılımcıların oranı yüzde 51 olarak gerçekleşirken, yıllık dönemde bu yönde görüş bildiren katılımcıların oranı yüzde 58'e ulaştı. 
     
Halka açılacak şirket sayısına ilişkin olarak katılımcıların yüzde 63'ü önümüzdeki ay değişim beklemezken, yüzde 30'u artış beklediğini belirtti. Artış beklentisi altı aylık ve yıllık dönemler için ağırlık kazanırken, bu yönde görüş bildirenlerin oranı sırasıyla yüzde 59 ve yüzde 69'a ulaştı. 
     
Aylık beklentilerde yüzde 57 ile katılımcıların çoğunluğu özel sektör borçlanma araçlarının ihracına yönelik koşullarda değişim beklemezken, altı aylık ve yıllık dönemlerde iyileşme beklentisi ağırlık kazanmış, bu yönde görüş bildiren katılımcıların oranı sırasıyla yüzde 65 ve yüzde 68'e ulaştı. 
     
Katılımcıların yüzde 67 ile çoğunluğu ekim ayında yabancı yatırımcı oranına ilişkin olarak değişim beklemezken, altı aylık ve yıllık beklentilerde aynı yönde görüş bildirenlerin oranı gerilemiş, artış beklentisi hakim görüş oldu. 
     
Reel kesimin yurt dışı borçlanma durumuna ilişkin olarak katılımcıların yüzde 69'u önümüzdeki bir ay, yüzde 42'si önümüzdeki altı ay, yüzde 34'ü ise önümüzdeki bir yılda değişim beklemediği yönünde görüş bildirdi. Aylık dönemde yüzde 24 olan artış beklentisi, altı aylık ve yıllık dönemler için sırasıyla yüzde 47 ve yüzde 57'ye yükseldi. 
     
Katılımcıların yüzde 68 ile çoğunluğu önümüzdeki ay İMKB yatırımcı sayısına ilişkin olarak değişim beklemediğini bildirdi. Altı aylık beklentilerde aynı yönde görüş bildiren katılımcıların oranı yüzde 39'a gerilemiş, yıllık dönemde ise hakim görüş yüzde 60 ile yatırımcı sayısında artış yaşanacağı doğrultusunda gerçekleşti. 
     
-VOB işlem hacminde altı aylık ve yıllık beklentilerde artış yaşanacağı bekleniyor- 
     
İstanbul Altın Borsası (İAB) işlem hacmine ilişkin olarak önümüzdeki ay değişim beklemeyen katılımcıların oranı yüzde 52 olurken, altı aylık ve yıllık beklentilerde aynı yönde görüş bildirenlerin oranı sırasıyla yüzde 38 ve yüzde 35'e gerilemiş, aynı dönemler için artış yaşanacağı beklentisine sahip katılımcıların oranı ise yüzde 58'e ulaşmıştı. 
     
Sonuçlar bir önceki dönem anket sonuçları ile karşılaştırıldığında artış beklentisine sahip katılımcıların oranında yükselişler yaşandığı gözlendi. 
     
Katılımcıların yüzde 63'ü Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası (VOB) işlem hacmine yönelik olarak önümüzdeki ay değişim beklemezken, yüzde 33'ü artış beklemektedir. Altı aylık ve yıllık beklentilerde ise artış yaşanacağı görüşü ağırlık kazanmış, bu yönde görüş bildiren katılımcıların oranı sırasıyla yüzde 57 ve yüzde 65'e ulaştı. 
     
Katılımcıların yüzde 66 ile çoğunluğu yatırım fonları net aktif değerine ilişkin olarak önümüzdeki ay değişim beklemediği yönünde görüş bildirdi. Altı aylık ve yıllık dönemler için ise artış bekleyen katılımcılar çoğunluğu oluşturmuş, bu yönde görüş bildirenlerin oranları sırasıyla yüzde 53 ve yüzde 59'a ulaştı. 
     
Ekim ayında emeklilik fonları net aktif değerine ilişkin olarak katılımcıların yüzde 46'sı artış beklerken yüzde 50'si değişim beklememektedir. Altı aylık ve yıllık beklentilerde ağırlık görüş artış yaşanacağı yönünde olmuş, bu yönde görüş bildiren katılımcıların oranı sırasıyla yüzde 65 ve yüzde 73'e ulaştı. 
     
Katılımcıların yüzde 71 ile çoğunluğu ekim ayında Menkul Kıymet Yatırım Ortaklıkları (MKYO) net aktif değerinde değişim beklemezken, altı aylık ve yıllık dönemler için artış beklentisi hakimiyet kazanmış, bu yönde görüş bildiren katılımcıların oranı sırasıyla yüzde 48 ve yüzde 56'ya ulaştı. 
     
Haber Tarihi: 08 Ekim 2012 Pazartesi 10:58Haber Adresi: https://www.objektifhaber.com/spknin-beklenti-anketi-140185-haber/