Denize atlayan kurbanlar, acemi kasaplar

Türkiye, her Kurban Bayramı’nda olduğu gibi bu yıl da acemi kasapların hastanelere akın edişine sahne oldu. Bayramın ilk günü, ülke genelinde kendisini yaralayarak hastaneye koşan acemi kasap sayısı 400’ü geçti. Rize’de ise sahibinden kaçan bir boğa dört saatlik kovalamacanın sonunda denize atladı.

Kurban Bayramı’nın henüz ilk gününde kendisini yaralayan acemi kasapların bilançosu oldukça büyük. Sadece Kocaeli’nde hastanelere 200’den fazla kişi başvururken, ülke genelinde acil servise koşan acemi kasap sayısı 400’ü geçti. Yaralanmaların çoğu, büyükbaş hayvanların boynuz ve tekme darbelerinden kaynaklandı.

 
Çeşitli illerdeki yaralı bilançosu şöyle:
 
İstanbul
İstanbul'da kurban keserken yaralanan çok sayıda kişi hastanelerin acil servislerine başvurdu.
 
Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne gelen yaralılardan bazıları kesim yapan kişilerin kurbanı olduklarını belirtti. Hastaneye gelen kişilerin çocuğun elinden yaralandığı görüldü.
 
Kayseri
Kayseri’de vatandaşlar, büyük ve küçükbaş hayvan kesimine bayram namazından sonra başladı. Özellikle büyükbaş hayvanların boynuz ve tekme darbeleri ve el kesiği nedeniyle Kayseri'de 94 kişi, acil servislere koştu.
 
Kayseri'de kasaplar ve kurbanlarını kendileri kesmek isteyenlerin geçirdiği kaza sonucu, kesi ve darbe nedeniyle çok sayıda acemi kasap yaralandı. Büyük ve küçükbaş hayvanların boynunu, derisini keserken ellerini kesenler, özel otomobilleriyle acil servislere geldi. Ellerini bezle saran acemi kasaplar, ilk tedavilerinin ardından hastaneden ayrıldı.
 
Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne öğle saatlerine kadar 42, Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne 23, özel hastanelerle birlikte 94 acemi kasap bıçak yaralanmasıyla hastanelere müracaat ettiği belirlendi.
 
Kocaeli
Kocaeli'de öğlen saatlerine kadar hastanelere 200'ün üzerinde acemi kasap gelirken, bu sayının saatler ilerledikçe artıyor. Yasak ve 750 TL para ceszası uygulanacağı bildirilmesine rağmen bazı vatandaşlar kurbanlarını yine kenar semtlerde kendileri kesti. Kurbanlarını teknileri kesenlerin yanı sıra kesim yapıldrıktan sonra et parçalarkan birçok bıçak ve satır kazası da yaşandı.
 
Kurbanlıklarını kesim yerlerine getiren vatandaşlar sıra beklerken bazı vatandaslar da kurbanlıkların direnmesi üzerine zor anlar yaşadı. Kurban keserken elini, kolunu ve bacağını kesen vatandaşlar, kendi araçları ya da ambulanslarla hastanelerin acil servislerine gelerek tedavi oldu.
 
Bekirpaşa semtinde büyükbaş hayvan keserken boynuz darbesiyle ayağından yaralanan ve hastaneye getirildiğinde komandoların giydiği kamuflaj pantolonu ile dikkat çeken Kenan Vergili, "Tosunu yere yatırırken boynuzuyla ayağımı yaraladı. Komşuların yardımıyla hastaneye geldim." dedi. Koyun keserken parmağını kestiğini söyleyen Ahmet Ata ise "Nasıl olduğunu anlayamadım. Kurbanı keserken elimi de kesmişim. Hastaneye dikiş attırmaya geldim" diye konuştu.
 
Kocaeli, İzmit, Derince Devlet Hastaneleri ile Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi ile özel hastanelere öğlen saatlerine kadar 96 acemi kasap tedavi için başvurdu. Gebze ilçesi daha fazla olmak üzere diğer ilçelerle birlikte kurban keserken yaralanan ve hastanelere gidenlerin sayısı 200'ü aştı. Saatler ilerledikçe bu sayının gittikçe arttığı belirtildi.
 
Yozgat
Yozgat’ta Kurban Bayramı'nın ilk gününde boynuz ve tekme darbeleri ile hayvan kesimi ve et doğrarken elini, ayağını kestiren 57 acemi kasap Yozgat Devlet Hastanesi Acil servisine müracaat etti.
 
Sabah erken saatlerde başlayan kurban kesimi sırasında yaralanan vatandaşlar Yozgat Devlet Hastanesi’nde tedavi gördü. Merkezde öğlen saatlerine kadar çeşitli yerlerinden yaralanan 57 kişiye müdahale edildi. Ellerinde derin kesikler oluşan iki kişi ameliyata alınırken, başından darbe alan kurbanzedeler müşahade altında tutuldu. Kurban kesim işleri büyük ölçüde tamamlanan Yozgat’ta, bu yıl kurban kesim yerlerinde yoğunluk yaşanmadı.
 
Samsun
Samsun'da Kurban Bayramı’nın ilk günü sabah saatlerinden itibaren vatandaşlar kesim alanlarına akın etti. Belediyelerin belirlediği alanlarda yapılan kesimlerde Samsun'da 27, Sinop'da 11, Çorum'da 10, Amasya'da 9 ve Ordu'da ise 8 kişi kurban keserken çeşitli yerlerinden yaralanarak hastanelere kaldırıldı.
 
Yağan yağmura rağmen kurban kesimleri belediyelerin belirlediği alanlarda yapıldı. Bazı vatandaşlarda evlerinin bahçelerinde ve boş arazilerde kurban kesti. Çocuklar yine kurban yerlerinde kesimleri izlerken vatandaşlarda özellikle büyük baş hayvanların yatırılmasında kasaplara yardımcı oldu.
 
Bartın
Bartın'da kurban keserken yaralanan 22 kişi hastanelerin acil servislerine başvurdu. İl genelinde kurban kesmeye çalışan veya kasaplara yardım etmek isteyen vatandaşlar, acemiliklerinin kurbanı oldu.
 
Çeşitli yerlerinden yaralanan 22 kişinin, Bartın Devlet Hastanesi'nde ve ilçe hastanelerinde tedavi altına alındığı öğrenildi.
 
Rize
Rize’de sahibini yaraladıktan sonra kaçan boğa bahçelere girdi, yakalamaya çalışanlara saldırdı. Veterinerin uyuşturucu iğne ile sakinleştirmeye çalıştığı öfkeli boğa hızını alamayarak denize atladı.
 
Bitkin düşen boğa dört saatlik uğraşın ardından yakalanabildi.Gülbahar Mahallesi’nde Köksal Taşkan’a ait boğa, kesilmeye çalışılırken sahibini kolunda yaralayarak kaçtı. Karadeniz Sahil Yolu Menderes Bulvarı’na çıkan boğa uzun süre kaçtıktan sonra ÇAYKUR lojmanlarının bahçesine girdi. Burada Rize Belediyesi ekiplerinin uyuşturucu iğne ile sakinleştirilmeye çalıştığı boğa yakalamaya çalışanlara saldırdı, ardından da karayoluna çıkarak koşmaya başladı. Araçların önüne çıkan boğa, sahile kesimine geçti, burada da bir çay bahçesine girdi.
 
Bu sırada bahçede oynayan çocuklar da korkudan çevredeki binalara sığındı. Denize atlayan boğa bir süre yüzdükten sonra kıyıya çıktı. Bitkin düşen boğa burada belediye görevlileri ve sahibinin uğraşları sonucu yakalandı. Boğa sahibi Köksal Taşkın, “Önce lojmanların bahçesine, ardından da çay bahçesine girdi. Sonra da denize atladı. Biraz maceralı oldu ama sonunda yakaladık" dedi.
Haber Tarihi: 25 Ekim 2012 Perşembe 13:18Haber Adresi: https://www.objektifhaber.com/denize-atlayan-kurbanlar-acemi-kasaplar-142036-haber/