İhbar et eşinle görüş

Adalet Bakanlığı, cezaevinde eşle görüşme kriterini açıkladı: Koğuşunu temiz tutan ve yasadışı eylemlerde bulunan mahkûmları idareye haber verenler, yılda 4 kez eşiyle görüşme yapabilecek

 

Adalet Bakanlığı, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’na, anadilde savunma ile hükümlülerin cezaevinde eşleriyle görüşmesine imkân tanıyan tasarı ile ilgili görüşlerini yazılı olarak  bildirdi.

Yazıda evli mahkûmların yılda 4 kez eşleriyle “ödül” olarak görüşebilecekleri belirtilerek, bu “ödüle” asayişi ve düzeni tehlikeye düşürenlerle hukuka aykırı bir eylemde bulunanları idareye haber veren mahkumların hak kazanacağı anlatıldı.
 
Adalet Bakanlığı yazısında cezaevinde eşle görüşme kriterleri sıralandı. 
 
Eşle görüşmenin yılda 4 kez  yapılacağı ifade edilen yazıda, açık cezaevinde bulunanların bundan yararlanamayacağı vurgulandı. 
 
Yazıda, hazırlanmakta olan ödül yönetmeliğine göre, ödüllendirilebilecek tutum ve davranışlar şöyle sıralandı:
 
* Disiplin cezası almamış olmak.
* Tutum ve davranışları ile diğer hükümlü ve tutuklulara iyi örnek olmak.
* İyileştirme faaliyetlerine etkin katılım göstermek.
* İş, eğitim ve öğretim faaliyetlerine katılım göstererek başarılı olmak.
* Eşyaların temizlik, düzen ve korunmasına azami özen göstermek.
* Sosyal, kültürel veya sportif faaliyetlere etkin katılım göstermek.
* Kendisini, başkalarını veya kurum asayişini ya da kamu düzenini tehlikeye düşüren hukuka aykırı bir eylemi veya bulundurulması yasak olan eşyayı kurum idaresine haber vermek.
* Kurum düzeni ve asayişin sürdürülmesinde kurum idaresine yardım etmek.
 
Evli sayısı 38 bin 153
 
Adalet Bakanlığı’nın yazısında, 14 Kasım tarihi itibariyle kapalı cezaevlerindeki hükümlü ve tutuklulardan 38 bin 153’ünün evli olduğu belirtildi. Yazıda, bunların 36 bin 749’unun erkek, bin 404’ünün ise kadın olduğu vurgulandı.
 
Yakını ölen evinde kalacak
Adalet Bakanlığı, yakını ölen mahkumlara verilecek ev izni konusunda da düzenleme yaptı. Bu konuda Erkenekon davası sanığı Fatih Hilmioğlu’nun trafik kazasında ölen oğlu Emir’in cenazesinin kaldırıldığı gün evinde kalmasına izin verilmesi üzerine tartışma çıkmıştı. Bakanlık yazısında yakını ölen mahkumların evinde, ikinci derece dahil kan kayım hısımlarının evinde, güvenli görülen başka bir yerde veya cezavinde kalabileceği belirtildi.

Milliyet
Haber Tarihi: 19 Kasım 2012 Pazartesi 08:58Haber Adresi: https://www.objektifhaber.com/ihbar-et-esinle-gorus-144371-haber/