ABD Ay'ı havaya uçuracaktı

Amerika Birleşik Devletleri'nin ayı bir atom bombası ile havaya uçurma planı 1950'lerde gerçekti.

ABD ile Sovyetler Birliği arasındaki uzay yarışının doruğa yükseldiği dönemlerde, ABD gücünü ortaya koymak için Ay'da bir atom bombası patlatmayı planlamış. 

 
‘Ay araştırma uçuşu eğitimi’ adı altında yürütülen gizli proje, nam-ı diğer ‘Proje A119’ hiç bir zaman hayata geçirilmedi. 
 
2000 yılındaki bir röportajında proje sorumlusu Leonard Reiffel, dünyadan bakıldığında, Ay'dada patlatılacak bir bombanın nükleer ışıltılarını görmenin Rusları korkutacağını ve ABD’nin elini güçlendireceğini düşündüklerini açıkladı. 
 
Senaryoya göre, küçük bir nükleer başlık taşıyan roket, gizli bir bölgeden ateşlenecek, 238 bin mil yol katettikten sonra ayda patlatılacağı noktaya varacaktı. Proje çalışanları, bombanın bir atom bombası olması gerektiğine karar vermişlerdi; hidrojen bombası böyle bir görev için fazla ağır olacaktı. 
 
Askeri yetkililer görevin iptal edildiğini, çünkü olası bir başarısızlık halinde dünyadaki insanların yaşamlarının tehlikeye girmesi riskinin yüksek olduğunu açıklamışlar, dünyadaki riskin yanı sıra bilim insanları ay yüzeyinin radyoaktif maddelerle kirlenmesi çekincelerini de dile getirmişlerdi. 
 
Konuyla ilgili resmi ağızlardan bilgi almak isteyen basın mensuplarının isteği Amerikan Hava Kuvvetleri tarafından reddedildi. 

Radikal
Haber Tarihi: 26 Kasım 2012 Pazartesi 14:26Haber Adresi: https://www.objektifhaber.com/abd-ayi-havaya-ucuracakti-145156-haber/