Dünyanın en büyük kazağını ürettiler

Türkiye’de enerji tasarrufuna dikkat çekmek için ev ve iş yerlerinde kazak giyerek bir yılda 2 milyar dolar tasarruf sağlanabileceğine dikkat çeken iş adamları dünyanın en büyük kazağını üretti.

 

Guinness Rekorlar Kitabı’na giren kazak, Bayrampaşa Belediyesi’nin binasına asıldı. Kazağın tanıtımına katılan AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, en büyük kazağın aynısını giydi. 
 
Kanada’da uzun süredir kutlanan ‘Kazak Giyme Günü’ her yılın 9 Şubat' tarihinde Türkiye’de de kutlanmaya başlandı. Kazak giyerek, ısınmak için daha az yakıt harcanacağını ifade eden Bayrampaşa Tekstilci ve Sanayici İşadamları Derneği (BATİAD), bu amaca dikkat çekmek amacıyla dünyanın en büyük kazağını üretti. 
 
Bir ayda tamamlanan kazağın imalatı için 45 kişi mesai harcadı. 45 metre genişliğinde, 18 metre enindeki kazak vinç yardımıyla Bayrampaşa Belediyesi’nin binasına asıldı. İngiltere’den gelen Guinness hakemi kazağın ölçümünü yaparak dünya rekorunu onayladı. 
 
Dünyanın en büyük kazağının tanıtım lansmanına AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Bayrampaşa Belediye Başkanı Atilla Aydıner ve çok sayıda vatandaş katıldı. Kazağın üretim sürecinde emeği geçen herkese teşekkür eden Bakan Bağış, dünyanın en büyük kazağının motifleriyle yapılmış kazağı Bayrampaşa Belediye Başkanı Aydıner ile birlikte giydi. 
 
Kazağı Bayrampaşa’da örerek, vatandaşları enerji tasarrufuna çağırdıklarını ifade eden Başkan Aydıner, “Cari açığı beraber düşürelim. Kazak giydikten sonra kombilerin iki derece kısılması sonucunda cari açık 2 milyar dolar aşağı inecektir. Kazak burada bir simge.” dedi. 
 
Kazağın imalatının 30 günde tamamlandığına dikkat çeken BATİAD Başkanı Doğan Bakırcı, dünyanın en büyük kazağının yapılmasıyla amaçlananın enerji tasarrufuna dikkat çekmek olduğunu vurguladı. 
 
‘500 KİLOGRAM AĞIRLIĞINDAKİ KAZAK İÇİN 9 BİN 950 METRE İP KULLANILDI’
 
Kanada’da kutlanan ‘Dünya Kazak Giyme Günü’nü Türkiye’de de kutlamaya çalıştıklarını belirten BATİAD yöneticisi Aydın Erten, “Kazağımız, 18 metre eninde 46 metre uzunluğunda. Kazağın imali için 9 bin 950 metre ve 500 kilogram ağırlığında iplik harcandı. Kazak giydikten sonra kombilerin iki derece kısılması sonucunda 2 milyar dolar tasarruf sağlanabilir. Böylece Türkiye ekonomisine de ciddi bir katkı sağlamış olur.” ifadelerini kullandı.

CİHAN
Haber Tarihi: 19 Şubat 2013 Salı 21:37Haber Adresi: https://www.objektifhaber.com/dunyanin-en-buyuk-kazagini-urettiler-158366-haber/