Tütün yerine çilek yetiştiriyorlar

Batman'ın Sason ilçesinde önceki yıllarda tütün ekimi yapan çiftçiler, daha sağlıklı ve getirisinin fazla olduğunu belirterek çilek yetiştirmeye başladılar.

Güneydoğu'da tütün ekiminin yaygın olduğu bölgelerde, çiftçilerin bilinçlenmesiyle insan sağlığı için yararlı olan ürünler yetiştiriliyor. Tütüncülüğün yaygın olduğu yerlerden biri olan Batman'ın Sason ilçesinde de, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın önerdiği alternatif ürünler kapsamında çilek yetiştiriliyor. İlçede organik olarak yetiştirilen çilekler, yol kenarlarında kasası 10 liradan satılıyor.

 
Sason ve çevresinde hızla yayılan çilekçiliğin getirisini gören diğer köylülerin de bu alana yöneldiğini kaydeden 41 yaşındaki Ahmet Şahin, tütün ekimiyle birlikte sigara içmeyi de bıraktığı için mutlu olduğunu söyledi. Sason'on Köprübaşı köyünde ailesiyle birlikte Çilek yetiştiriciliği yapan Ahmet Şahin, "Önceki yıllarda tütün ekiyorduk. Tütün almaya gelenlere ise tütünümüzün kaliteli olduğunu göstermek için birer sigara sarıp içiyor onlara ikram ediyorduk. İnsanların tütünlü mamüller kullanmasına neden oluyorduk. Ama artık bilinçlendik ve tütün yerine çilek yetiştiriyoruz. Ben tütünü bırakıp çilek ekmeye başladıktan sonra sigara içmeyi de bıraktım. Çilek, hem sağlığa çok faydalı ve hem de kazancı çok iyi. Ayrıca çileğin yetiştiriciliği ve toplanması da tütüne oranla çok rahat, keşke yıllar öncesinde çilek ekseydik" dedi. 
 
Tek sıkıntılarının kasa üretiminin bölgede yapılmaması olduğunu belirten Ahmet Şahin, "Kasalarımız Silifke'den geliyor. Burada kasa üretimi yok. Çileklerimizi çabucak tüketiyoruz. Bu nedenle çilekçilik bizim bölgemizde gün geçtikçe yaygınlaşıyor" diye konuştu.

DHA
Haber Tarihi: 11 Mayıs 2013 Cumartesi 11:52Haber Adresi: https://www.objektifhaber.com/tutun-yerine-cilek-yetistiriyorlar-171080-haber/