Maliki’nin Rusya ile imzaladığı anlaşma zora girdi

Irak parlamentosu Dürüstlük Komisyonu Başkanı Bahaa Al-Araji, Rusya ile imzalanan 4,2 milyar dolarlık silah alım anlaşması ile ilgili soruşturma aşamasının yeniden başladığını açıkladı.



Ria Novosti’nin haberine göre Al-Araji açıklamasında, “Soruşturma devam edecek. Şahitler ve şüpheliler dinlenecek. Savunma Bakanlığı uzmanları da muhtemel zararı belirleyecek.” dedi.

Iraklı yetkili, Irak Başbakanı Nuri El-Maliki’nin Ekim 2012’de yaptığı Moskova ziyaretinde imzalanan anlaşmanın iptal edilmediğini, ancak parlamentonun henüz onaylamadığını hatırlattı.

Anlaşmaya göre, Moskova Bağdat’a 30 adet gece ve tüm iklim şartlarında uçuş yapabilen 30 adet Mil Mi-28NE savaş helikopteri ve 50 adet kısa menzilli hava savunma sistemi Pantsir-S1 füzeleri verecek.

Rusya ve Irak arasında imzalanan tarihi anlaşma yolsuzluk olduğu gerekçesi ile askıya alınmıştı. Irak parlamentosu, komisyon aldıklarından şüphelenilen çok sayıda üst düzey Iraklı yetkili hakkında soruşturma başlattı.

Mart 2013’de Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari iki ülke arasında imzalanan anlaşmanın geçerli olduğunu, sevkiyatın yaz aylarında başlayabileceğini ifade etmişti.


CİHAN
Haber Tarihi: 21 Mayıs 2013 Salı 16:37Haber Adresi: https://www.objektifhaber.com/malikinin-rusya-ile-imzaladigi-anlasma-zora-girdi-173512-haber/