"Tarihi ve stratejik bir karar verdik"

BDP Eş Başkanı Gültan Kışanak ile Mardin Bağımsız Milletvekili ve Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Genel Başkanı Ahmet Türk, Kandil'e yaptıkları ziyaretten sonra bugün Erbil'e döndü.

Gültan Kışanak, Erbil'de basın mensuplarına yaptı açıklamada, Kandil'e gittiklerini ve orada barış sürecinde yaşanan son gelişmeleri değerlendirdiklerini dile getirdi. Ayrıca hükümet tarafıyla da görüşmeler yaptıklarını söyleyen Kışanak, sürecin başarılı olması için çalıştıklarını vurguladı.

Diyarbakır'ın Lice ilçesinde karakol inşaatını protesto olayları ve bazı siyasi açıklamaların süreci engelleyebileceğini söyleyen BDP Eş Başkanı Kışanak, Kandil'le yaptıkları görüşmenin de olumlu geçtiğini söyledi.

Kışanak basına yaptığı açıklamasında, Gezi Parkı olaylarından sonra barış sürecinin kaldığı yerden devam ettiğini bildirdi. Kışanak, “Büyük umutlarla başladığımız bu barış ve çözüm sürecini ilerletmek konusunda herkese büyük sorumluluklar düşüyor. Çünkü zor bir karar alındı.

Tarihi bir adım atıldı ve Kürt sorunu büyük bir sorun, zor bir sorun, tarihi arka planı olan bir sorun. Bu nedenle çözümü de kolay olmayacak. Bunun da bilincindeyiz, farkındayız. Bu kadar büyük bir karar alındı bu kadar önemli bir başlangıç yapıldı. Artık buna hep beraber gayret ederek ilerletmek lazım. Fakat son bir aydır bazı gelişmeler ne yazık ki olumsuz sinyaller vermeye başladı. Bu nedenle biz Barış ve Demokrasi Partisi olarak yoğun bir temas trafiği ile bu ortamı bir az daha barış sürecinin olması gereken adımlarına doğru ilerletme gayreti içerisine girdik.

Gerillanın geri çekilmeye başlaması oldukça önemli bir durumdu. Kalıcı barışı temin edecek bir durumdu ve biz başından beri şunu söyledik. Hem bizim barışa hem demokrasiye ihtiyacımız var. Demokratikleşme yönünde de çabaların ve adımların atılması gerekirdi. Demokratik siyasetin önündeki engellerin kaldırılması gerekirdi ve bu konunda önemli beklentiler var.” dedi.

Barış sürecini zorlayan durumları Kışanak, “Sayın Başbakanın akil insanlar heyeti ile yaptığı toplantıda ana dille ilgili bir çalışmalarının olmadığını, seçim barajının tartışılmayacağını, benzeri açıklamalar yapması siyasi olarak ortamı gerdi. Çünkü aslında toplumun böyle bir beklentisi var. Biz kalıcı bir barışa doğru yol almak istiyoruz. Akil insanlar heyeti herkesin değer biçtiği bir çalışmaydı.

Güçlü bir şekilde yürütüldü bazı olumsuzluklar olmasına rağmen. Akil insanlar heyetinde yer alanlar önemli bir emeği ortaya koydular. Fakat sayın başbakanla yapılan görüşmede, basına yansıyan sayın başbakanın değerlendirmeleri bir olumsuz atmosfer yaratı. Siyasi olarak da beklentileri öteleyen bir yaklaşımdı. İşte bütün bunların toplamı aslında daha hızlı ilerleyebilecek olan barış sürecinin önündeki küçük diyebileceğimiz sorun alanları.” ifadelerini kullandı.


CİHAN
Haber Tarihi: 05 Temmuz 2013 Cuma 22:20Haber Adresi: https://www.objektifhaber.com/tarihi-ve-stratejik-bir-karar-verdik-182772-haber/