Silifke'de çilek fide dikimi başladı

Türkiye'nin önemli çilek üretim merkezlerinden olan Mersin'in Silifke ilçesinde çilek fide dikimleri başladı

Silifke'de geçen yıl 20 bin dönüm olan çilek tarlası, bu yıl 5 bin dönüm azalarak 15 bin dönüme düştü. Çilekte geçen yıl umduğunu bulamayan üreticinin bu yıl çilek dikimini azalttığı belirtildi. Geçen yıl üretilen ürünün yüzde 25’inin ise ihraç edildiği öğrenildi.

ÇİLEK ÜRETİMİ İÇİN KADIN-ERKEK BİRLİKTE ÇALIŞIYORLAR

Bu arada Silifke'de çilek fidesi üretim sezonu için aile bireyleri kadın-erkek birlikte çalışıyor. Mersin’in Silifke ilçesine bağlı Atayurt beldesinde çilek sıralarının aralarını pulluğu taktığı atlarla süren çiftçiler, alın teri dökerek en kaliteli çilek fidesini yetiştirmeyi hedefliyor.

Ailece çalışan çiftlerden biri de Alşan çifti. Genç kız iken hiç tarla işi yapmadığını, evlendikten sonra çift sürmeyi öğrendiğini belirten Ayşe Alşan (28), şimdi bu işi severek yaptığını anlatıyor. Eşine olan sevgisinin hayata bakış açısını değiştirdiğini dile getiren Alşan, artık tarlada kocasıyla birlikte atla çift sürdüğünü ifade ediyor.

Evlendikten sonra Atayurt beldesinde çiftçi eşi Halil Alşan (31) ile birlikte tarlaya giderek ata koştuğu pullukla çift sürmesini öğrenen Ayşe Alşan, 20 kiloluk pulluğu elleriyle kaldırıp, atı çifte koşuyor. Geçen yıl başladığı pullukla çift sürme işinde kendini geliştirmesindeki en büyük etkenin eşini ve hayvanları çok sevmesi olduğunun altını çizen Ayşe Alşan, “İki çocuk annesiyim. Bu işe geçen yıl başladım. Eşim sürekli tarlaya çalışmaya giderdi. Bir gün ben de kendisiyle gitmek isteğimi söyledim. Eşim de bana pullukla atları çifte koşmasını öğretti. O günden bu yana eşimle birlikte yaz kış demeden, sıcak soğuk demeden çalışıyoruz.” dedi.

Halil Alşan ise “Eşim bana hem maddi hem manevi destek oluyor. Biz eşimle birlikte sadece bu işe değil bütün işlere birlikte gidiyoruz. İş ne kadar zor olursa olsun birbirimizi çok sevdiğimiz için bütün işleri kolaylıkla başarabiliyoruz.” diye konuştu.


CİHAN
Haber Tarihi: 19 Ağustos 2013 Pazartesi 16:27Haber Adresi: https://www.objektifhaber.com/silifkede-cilek-fide-dikimi-basladi-192044-haber/