Kavakçı: 28 Şubat'ın sivil kanadı da yargılanmalı

28 Şubat davasında müşteki olarak ifade veren dönemin milletvekili Merve Kavakçı, o günlerin hesabının sorulmasının bir görev olduğunu, sivil kanadının da yargılanması gerektiğini söyledi.

İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi’nde ifadesini veren Kavakçı adliyeye eşi Cihangir İslam ile birlikte geldi. İfadesinin ardından adliyeden çıkan Kavakçı basın mensuplarının sorularını cevaplayacağı sırada öğle ezanı okunmaya başladı. Ezanın bitmesini bekleyen Kavakçı, daha sonra soruları cevapladı.

28 Şubat darbesiyle alakalı olarak mahkemeden davet aldığını belirten Kavakçı, daha önce mağdur müşteki olarak ifade verdiğini, müdahil olma talebinde bulunduğunu hatırlattı. Mahkemeden aldığı davet üzerine bir günlüğüne yurtdışından geldiğini kaydeden Kavakçı, “İçeride gerçekten çok acı hikayeler anlatılıyor ve 28 Şubat’ın bin sene sürmediğini ümit ederek hala sürdüğünü görmenin üzüntüsünü inanın yaşadık.” dedi.

Mağdur olup şikayette bulunmayanlara teessüf ettiğini belirten Kavakçı, “Bir çokları biliyorum hayatlarını bir araya koymak istediler. Geriye bakıp o kötü günleri hatırlamak istemiyor. Hiçbirimiz istemiyoruz ama bizlerin 28 Şubat’ı gerçekten hala devam ediyor. Devam etmeyenler de, bunu arkasına koyup geçmişi hatırlamak istemeyenler de ileriki nesillere bir borç olarak o günlerin hesabını sormak mecburiyetindeler. Bu ülkeyei seven her insanın adaletin tecelli etmesi yönünde bildiğini söylemesi ve paylaşması gerekiyor.” diye konuştu.

Dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in partisine yaptığı baskılar sebebiyle şikayetçi olduğunu kaydeden Kavakçı, “O dönemin BÇG’sinin başı örtülü bir vekilin oylarla seçilmiş olmasına rağmen fiilen görev yapmasının engellenmesinde oynadıkları rol sebebiyle adalet önüne çıkartılmalarını ve bu adaletin tesisinin sadece askeri kanatla kısıtlanmaması gerektiğini, o darbenin hiçbir zaman için sivil desteği olmadan yapılamayacağının idrakinde olarak da sivil kanat da kimler medyada, bürokraside, iş dünyasında kimler bu işte rol aldıysa adaletin önüne çıkartılmasının gerektiğini bu ülkeyi seven bir insan olarak istiyorum. Bu bir haktır.” ifadelerini kullandı.

Kavakçı, mağdurlar olarak en başta kendilerinin eşit haklara sahip insanlar olduklarını kabul etmeleri gerektiğini belirtti.

‘Yeni pakette başörtülü milletvekilinin de seçilebileceği’ yönündeki düzenleme hatırlatılan Kavakçı, “Bu işte geç kalındı. Bütün partiler geç kaldı. Biz geçen seçimde bekliyorduk. Başörtülü kadınlar bu ülkenin yarıdan fazla kadın nüfusunu teşkil eden kadınlar bu ülkenin insanları. Onlar da temsil hakkını kullanmak durumundadır.” dedi.

Milletvekili olarak seçmenlerinize hizmet yapamamanız içinizde ukte olarak kaldı mı, yeni bir siyasi oluşum içinde yer alacak mısınız?” sorusu üzerine Kavakçı, “Her zaman siyasetin içindeyim Türkiye’nin gelişmesini isteyen bir insan olarak.” cevabını verdi.

Kavakçı ve eşi daha sonra adliyeden ayrıldı.


CİHAN
Haber Tarihi: 27 Eylül 2013 Cuma 14:43Haber Adresi: https://www.objektifhaber.com/kavakci-28-subatin-sivil-kanadi-da-yargilanmali-200959-haber/