Erken teşhis hayat kurtarıyor

Bursa Orhangazi İlçe Sağlık Müdürü Dr. Recep Diler meme ve rahim ağzı kanseri ile ilgili erken teşhise vurgu yaptı.

Orhangazi Toplum Sağlığı Merkezi, 'Erken Teşhis hayat Kurtarır' prensibiyle yola çıkarak, Bursa Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi(KETEM) ile yapılan protokol çerçevesinde meme ve rahim ağzı kanserlerine karşı ücretsiz tarama programları yürütmeye başladı. Konu hakkında yazılı açıklama yapan Dr. Recep Diler, "Tarama kapsamında ilgili uzman hekimlerce tamamı ücretsiz olmak üzere meme muayenesi, uzman radyologlar tarafından mamografi çekimi (40-69 yaş aralığındaki bayanlar) ve rahim ağzından smear alımı (30-65 yaş aralığındaki bayanlar) işlemleri yapılmaktadır. Bu bağlamda kadınlarda en sık ölüme sebebiyet veren iki kanser türü olan meme ve rahim ağzı kanserlerine yönelik etkin bir mücadele başlatılmıştır. Özellikle son yıllarda 40 yaş altı kadınlarda artış gösteren bu iki kanser türü, günümüzde her 7 -8 kadından birinde görülmektedir. Oluşması önlenemeyen bu kanser türleri için yapılması gereken tek şey ise erken teşhis edilmesini sağlamaktır. Erken teşhis edilmiş ve tedavisi sağlanmış kanserli kişiler yaşam kalitesini azaltmadan kansere yakalanmamış gibi ömürlerini yaşamaya devam edebilmektedirler." dedi.

Dr. Diler, Orhangazi Belediyesi'nin de ücretsiz ulaşım desteği sağladığı program çerçevesinde temmuz ayından itibaren toplam üç ay içerisinde 45 bayanın Bursa KETEM’de tarama kapsamına alındığını aktardı. Erken tanı ile tedavi edilebilir olduğu bilinen ve en sık görülen 2 kanser türüne karşı tüm Orhangazili bayanları mücadeleye ortak olmaya davet eden Diler, tarama kapsamında, meme muayenesi, mamografi çekimi, rahim ağzından smear alımı işlemlerini yaptırmak isteyen bayanların Toplum Sağlığı Merkezi'ne ulaşmalarını istedi. 


CİHAN
Haber Tarihi: 01 Ekim 2013 Salı 15:14Haber Adresi: https://www.objektifhaber.com/erken-teshis-hayat-kurtariyor-201753-haber/