Nieto onuruna Köşk’te akşam yemeği

İlk kez Türkiye’ye resmi bir ziyaret gerçekleştiren Meksika Cumhurbaşkanı için Çankaya Köşkü’nde resmi akşam yemeği verildi.

Yemekte, Türkiye ile Meksika’nın ortak noktalarına vurgu yapılarak iki ülke işbirliğinin artırılması kararlılığı vurgulandı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye ile Meksika arasında diplomatik ilişkilerin başlamasından sonra ilk kez Ankara’ya resmi ziyaret gerçekleştiren Meksika Cumhurbaşkanı için Çankaya Köşkü’nde akşam yemeği verdi. Cumhurbaşkanı Gül, yemekten önce yaptığı konuşmasında Meksika Cumhurbaşkanı Nieto’nun ziyaretini ‘tarihi nitelikte’ diyerek değerlendirerek ‘‘Türkiye ile Meksika, coğrafi olarak uzak görünse de, birbirine benzeyen birçok özelliğe sahiptir.

Her iki ülke de, bulundukları coğrafyada kadim medeniyetlere ev sahipliği yapmışlardır. Evrensel kültür mirasına eşsiz eserler hediye etmişlerdir. Zengin mutfaklarıyla ve misafirperverlikleriyle tanınmakta; müzik, sanat, edebiyat ve futbola düşkünlükleriyle bilinmektedirler. Dün olduğu gibi, bugün de toplumsal farklılıklarından zenginlik ve uyum çıkartmayı başaran güçlü devletlerdir.’’ sözlerine yer verdi.

MEKSİKA İLE VİZE MUAFİYETİ ÖNGÖRÜLÜYOR

Cumhurbaşkanı Gül, ülkeler arasındaki ilk temasların Osmanlı Devleti dönemine dayandığını ifade ederek, ‘‘Türkiye ve Meksika, günümüzde de demokrasi, hukukun üstünlüğü, temel hak ve özgürlükler, serbest piyasa ve hür teşebbüs gibi evrensel değerlerle birbirine bağlıdır. Küresel barış, güvenlik ve refahın geliştirilmesi için elbirliğiyle çalışmaktadır.’’ şeklinde konuştu. Gül, bugün müzakerelerine başlanacağını ilan edilen Serbest Ticaret Anlaşması’nın sonuçlandırıldığında ve vatandaşlara karşılıklı olarak vize muafiyeti getirildiğinde, Türkiye-Meksika ortaklığının çok daha ileri safhalara taşınacağının altını çizdi.

MEKSİKA CUMHURBAŞKANI’NDAN MARMARAY VURGUSU

Meksika Cumhurbaşkanı Enrique Peña Nieto ise Türkiye’nin medeniyetlerin beşiği olmasının yanı sıra bir kültür mozaiği olduğunu belirterek kültürlerarası bir köprü ve farklı toplumların buluşma noktası olduğunu ifade ederek, buna örnek olarak Marmaray’ı gösterdi. Meksika’nın, Türkiye’yle önemli ortak noktaları olduğunu vurgulayan konuk cumhurbaşkanı ‘‘Meksika da laik, geçmişiyle gurur duyan ve geleceğinden emin bir devlettir. Ülkelerimiz arasında bir Serbest Ticaret Anlaşması imzalanması konusunda her iki ülkenin de istekli olması bizleri fazlasıyla memnun etmektedir.’’ sözlerine yer verdi. Meksika Cumhurbaşkanı Nieto, konuşmasının sonunda Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eşini Meksika’ya davet ederken kadeh kaldırma seremonisinde Türkçe ‘Şerefe’ dedi.

ÇANKAYA KÖŞKÜ’NDEKİ YEMEĞE ÇOK SAYIDA DAVETLİ KATILDI

Yemeğe davet edilenleri kabul salonunda tek tek tokalaşarak karşılayan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eşi Hayrünnisa Gül’e, Meksika Cumhurbaşkanı Enrique Peña Nieto ve eşi Angelica Rivera eşlik etti. Yemeğe; Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ve Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı’nın yanı sıra TUSKON Genel Başkanı Rızanur Meral’ın da aralarında bulunduğu çok sayıda iş dünyasından tanınmış isim katıldı. Meksika Cumhurbaşkanın onuruna verilen Çankaya Köşkü’ndeki resmi akşam yemeğine ABD ve Kanada Büyükelçilerin yanı sıra Güney ve Orta Amerika ülkelerin Ankara büyükelçileri de iştirak etti.


CİHAN
Haber Tarihi: 17 Aralık 2013 Salı 22:46Haber Adresi: https://www.objektifhaber.com/nieto-onuruna-koskte-aksam-yemegi-217154-haber/